Ветеран ЗСУ розкрив невідомі деталі боїв за Київську область

0
Ветеран ЗСУ розкрив невідомі деталі боїв за Київську область
Роман Крутяк, позивний "Хмара", ветеран 3-ї штурмової бригади сухопутних військ ЗСУ розповів, як відбивали Київську область у 2022 році.

Як поділився ветеран в інтерв'ю РБК-Україна, він пішов захищати Україну того ж дня, як почався повномасштабний наступ РФ.

"Мені давно імпонував підрозділ "Азов", їх мотивація, хороше відношення командирів до військових. Слідкував за їх роботою ще з 2014 року. Приєднався до хлопців зранку 24 лютого. В день вторгнення у мене вже була військова форма, похідний рюкзак ще з військової кафедри. Все просто взяв із собою і пішов у рекрутинговий центр, де збиралися ветерани "Азову" та інших підрозділів", – каже він.

25-26 лютого хлопці вже опинилися на першому виїзді в Київській області. У невеликому секторі проводили спостереження і за потреби мали підсилювати бригади, які стояли в окопах попереду.

Ветеран пригадує, що у перших боях мав тільки автомат Калашнікова, чотири "совдеповські" магазини, підсумок, гранати. Далі забезпечення ставало все кращим, але в перші дні доводилося обходитися тим, що є.

"Приблизно тоді ж я відчув справжню цінність життя. Коли "прильоти" в десяти метрах і розумієш, що можеш загинути в будь-який момент, то пріоритети змінюються блискавично", – додає захисник.

На початку березня росіянам не вдалося прорватися до Києва через Ірпінь, і ворог перекинув сили на село Мощун. Звідки вела коротка траса до Пущі-Водиці, а далі – до Києва.

"У ворога була задача поробитися через це село і вийти на столицю. 7 березня, коли по першій групі орків відпрацювала наша спецура, з самого ранку в супроводі танку ми заїхали невеликими групами в Мощун на зачистку. Було дуже багато вбитих. Кинулося в очі, що це професійні військові. Пізніше з'ясувалося, що в цьому населеному пункті раніше була велика концентрація десантників, ВДВшників. Вся їхня еліта", – розповідає Роман.

Дійшовши до середини села, військові закріпилися в лінійну оборону. За 3-4 дні в Мощуні відбили декілька штурмів ворога, понесли перші втрати, були перші поранення. Підрозділ відвели в резерв.

Командування прийняло рішення зруйнувати понтонні переправи. В кінці березня росіяни почали відступати від Києва, залишивши після себе жахи "русского мира".
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
5

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні