Церковне свято 11 лютого: чому сьогодні не можна працювати

0
Церковне свято 11 лютого: чому сьогодні не можна працювати
11 лютого за новим церковним календарем православні згадують священномученика Власія, єпископа Севастійського. Народне свято називається Власів день.

Про це пише Уніан.

11 лютого 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем
11 лютого (24 лютого за старим стилем) - день пам'яті єпископа Власія Севастійського, який жив у III-IV століттях.

Власій був родом із Севастії (зараз це територія сучасної Туреччини). З ранніх років він вів праведний спосіб життя, тому коли став дорослим, то місцеві жителі обрали його єпископом.

За імператора Діоклітіана почалися гоніння на християн, але Власій продовжував читати проповіді, відвідував ув'язнених, лікував мучеників від хвороб. Гоніння не припинялися, і святий прийняв рішення піти на гору Аргеос, де оселився в печері.

Якось місцевий правитель Агорікола наказав виловити диких звірів, щоб ними труїти християн. Ловчі були здивовані, коли побачили безліч звірів біля печери Власія - вони приходили до святого за зціленням. Власія привели до Агріколи, і правитель намагався змусити Власія за допомогою тортур зректися віри, але безуспішно. Так святий і помер, але поки перебував в ув'язненні, то здійснив чимало чудес, через що багато язичників увірували в Христа.

Свято 11 лютого за старим стилем - день пам'яті святого Лаврентія, затворника Печерського.

Про що говорять прикмети на 11 лютого

У народному календарі 11 лютого - свято Власів день. Цього дня зазвичай було похолодання, яке називали власівські морози:

випало багато снігу - весна буде ранньою;

настала відлига - холодних днів більше не буде;

іній на деревах - будуть ще морози.

Але, як правило, власівські морози вважалися останніми в сезоні.

Що не можна робити 11 лютого
Серед головних заборон, що сьогодні не можна робити - лаятися, лихословити, заздрити, бажати зла, відмовляти в допомозі.

Народні прикмети не радять залишати на столі ніж - інакше не уникнути серйозного конфлікту, а також брудний посуд - це до матеріальних проблем. Не можна цього дня працювати (втім, як і в будь-який інший недільний день) - у народі вірять, що так можна накликати на себе і на домашніх тварин хвороби.

Що можна робити 11 лютого
Святому Власію моляться про зцілення хворих, особливо при хворобах горла, про здоров'я домашніх тварин, особливо корів. Просять також про допомогу в справах, матеріальний достаток, мир і Боже благословення.

Добре провести цей день у колі близьких. За старих часів намагалися влаштувати застілля і нагодувати добірним кормом домашніх вихованців і худобу.

11 лютого - іменини сьогодні
Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Власій, Всеволод, Георгій, Дмитро, Захар.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-3

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні