Українці можуть збільшити собі розмір пенсії: як це зробити

0
Українці можуть збільшити собі розмір пенсії: як це зробити
В Україні розмір пенсії залежить від стажу та заробітної плати. Але є способи підвищити свою пенсію заздалегідь.

Про це пише Мінфін.

Заробітна плата для обчислення пенсії враховується за весь період страхового стажу, починаючи з 01 липня 2000 року, на підставі даних, що містяться в системі персоніфікованого обліку, яка ведеться Пенсійним фондом України.

Заробітна плата за період 60 місяців до 1 липня 2000 року враховується за бажанням особи, за наявності підтвердних документів (особових рахунків, платіжних відомостей та інших документів про нараховану та сплачену заробітну плату підприємством, установою або організацією, де працювала особа, яка звертається за пенсією). За словами адвоката, збирати необхідні дані доцільно тим особам, які в радянський період отримували велику, на ті часи, заробітну плату.

Зарахування періодів роботи до стажу
Випадки, коли Пенсійний фонд не зараховує до стажу періоди роботи внаслідок неналежно заповнених записів у трудовій книжці, трапляються досить часто. Оскільки кількість страхового стажу, як уже зазначалося, впливає на розмір пенсії, це питання можна вирішити двома шляхами.

"Перший - надати уточнюючу довідку з підприємства, де особа працювала. Другий - звернутися до суду з вимогою зобов'язати Пенсійний фонд віднести відповідні періоди роботи до стажу", - кажуть експерти.

На сьогодні, за їхніми словами, судова практика в таких спорах склалася на користь пенсіонерів. Щоправда, судовий процес супроводжується певними витратами. Сума залежить від того, сама людина займатиметься справою чи з адвокатом. Якщо сама, то їй потрібно буде сплатити лише судовий збір - 1 211,2 грн. Якщо з адвокатом - ще й гонорар адвокату.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні