У ЗСУ прокоментували смерть мобілізованого з епілепсією у перший день служби

1
У ЗСУ прокоментували смерть мобілізованого з епілепсією у перший день служби
Правоохоронці продовжують розслідувати справу мобілізованого з епілепсією, який помер у перший день служби. Документи про придатність чоловіка до служби ТЦК одержав від медиків лікарні, у якій він проходив медкомісію.

Про це повідомила керівниця об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня Наталя Гуменюк, пише ТСН.

"Власне, Збройні сили не зацікавлені, щоб на службі перебували люди з неналежним станом здоров'я. Вони нездатні будуть виконувати бойове завдання, застосовуватися в бойовій роботі, тому жоден командир у цьому не зацікавлений. Але рішення про призов на службу за мобілізацією приймається на підставі відповідних документів. Навіть омбудсмен це також зауважив, що наразі триває досудове розслідування, в якому чітко виявлені два основних акценти - це непроведення належного медичного огляду перед призовом і неякісне надання допомоги безпосередньо під час цього інциденту. Тому в ТЦК в даному випадку спиралися на відповідні документи. За документами, які було надано, попередньо, громадянин пройшов комісію за місцем проживання в лікарському закладі. Зауважу, що військово-лікарські комісії, які працюють у такому випадку, визначаючи придатність військовозобов'язаних до служби, організовуються і функціонують на базі місцевих органів влади. Таким чином, пройшовши військово-лікарську комісію, він надав ТЦК документи, в яких було зазначено, що він здоровий і годний. В центрі комплексування немає фахівців, здатних визначити ступінь годністі або здоров'я даного громадянина. Тому зараз триває досудове розслідування. З нашого боку відбувається повне сприяння цьому розслідуванню, надання всіх даних, свідчень учасників події, для того, щоб встановити сам процес - на якому етапі відбулась фатальна помилка, людина з таким станом здоров'я опинилася на військовій службі. З боку військового командування відбувається повне сприяння. Ми зацікавлені, щоб на службу йшли мотивовані здорові люди", - сказала вона.

Нагадаємо:
Раніше повідомлялося, що в селищі міського типу Ширяєве в Одеській області помер мобілізований, який був хворий на епілепсію.

Пресслужба Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Південного регіону згодом повідомила, що військовослужбовець помер у день прибуття до військової частини в Миколаївській області.

За цим фактом відкрито кримінальну справу з попередньою правовою кваліфікацією ч. 1 ст. 115 КК України.

Очільник Ширяївської центральної районної лікарні Валерій Бень у коментарі ТСН.ua розповів, що має у своєму розпорядженні звіт керівництва ВЛК щодо мобілізованого Бориса Глушака.

"У мене є пояснювальна від очільника нашої ВВК. На обліку у лікаря-психіатра, нарколога і невролога Борис Глушак не перебував. За медичною допомогою з приводу шизофренії, епілепсії, психрозладів не звертався. За останні п’ять років за медичною допомогою він не звертався зовсім. І скарг не мав на той час, коли проходив комісію", — повідомив лікар.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Стрілочники
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні