Народне свято 18 лютого: чому українці сьогодні готували вівсянку

0
Народне свято 18 лютого: чому українці сьогодні готували вівсянку
Православна церква України 18 лютого вшановує Папу Римського Лева I та святого Агапіта, єпископа Синадського. За старим стилем свято сьогодні присвячене пам'яті мучениці Агафії. Агафія вважається покровителькою худоби, особливо корів.

Про це пише Уніан.

У народне свято 18 лютого було прийнято піклуватися про домашню худобу. Цієї дати пригощали корів і коней, ласкаво зверталися до тварин і прибирали в хліві. Часто протягом лютого худоба масово гинула через сезонні хвороби та нестачу корму. Забобонні предки пов'язували це з природними причинами, і з приходом у село злого духу - коров'ячої смерті.

Щоб уберегти тварин від смерті, у свято 18 лютого їх замикали у хліві та не випускали на вулицю. А на подвір'ї розкладали будяки або залишали старі личаки, просочені дьогтем. Вірили, що це може злякати злу силу.

Свята Агафія також вважається захисницею дому від пожеж. У день її пам'яті у церкві освячували хліб із сіллю та залишали випічку на зберігання. У разі початку пожежі цю випічку кидали у вогонь.

Ще однією традицією цього дня є приготування вівсяних страв. Жінки у свято сьогодні готували вівсяний кисіль, кашу чи печиво. Випічку роздавали всім домочадцям, щоби здорові були. Плівку від каші давали новонародженому теляті, а залишки висипали птахам.

18 лютого - знак Зодіаку
Народжена сьогодні людина за знаком Зодіаку - Водолій. За характером іменинники цього дня амбітні, розумні, талановиті та кмітливі. Дуже вимогливі до себе мають багато планів на майбутнє. Старанні та працелюбні, завдяки чому досягають великих успіхів у карері. Народжені 18 лютого люди мають талант до творчості та спорту.

Що не можна робити 18 лютого
У цей день не можна необережно поводитися з вогнем, щоб не було пожежі.

Не можна пити спиртні напої в цю дату, інакше шлунок хворіти буде.

Заборонено в День Агафії лаяти тварин і домашню худобу, скаржитися на їхню погану роботу і надовго залишати їх без нагляду, щоб з ними не сталося біди.

Не розповідайте нікому свій сон в ніч з 17 на 18 лютого, якщо хочете, щоб сновидіння збулося.

Прикмети погоди 18 лютого
Існують такі прикмети про погоду у цей день:

Якщо 18 лютого тепла погода, то сильних морозів до кінця зими вже не буде.

Мороз в цей день віщує спекотне і посушливе літо.

Іній на деревах в цей день віщує швидкий снігопад.

Якщо є сильна ожеледь на дорогах, то залишок лютого буде холодним, а весна - пізньою.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас є актуальними.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-4

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні