Росіяни розстріляли 38 українських військовополонених

0
Росіяни розстріляли 38 українських військовополонених
Розстріли неозброєних комбатантів, які перебувають під захистом Женевської конвенції — не "ексцес виконавця", а цілеспрямована політика геноциду українського народу, яку реалізує Москва, заявив генеральний прокурор Андрій Костін.

Про це заявив генеральний прокурор України Андрій Костін в ефірі телемарафону, пишуть економічні новини.

Україна розслідує 18 кримінальних проваджень за фактами вбивства російськими окупантами 38 військовополонених українців.

“Ми розпочинаємо розслідування злочинів щодо військовополонених одразу, як тільки отримаємо інформацію. Ці злочини є не поодинокими. Це не “ексцес виконавця”. Ми бачимо це як цілеспрямовану політику Росії, метою якої є знищення українського народу, тобто геноцид”, — сказав Костін.

Генеральний прокурор зазначив, що у цілому, в Україні розслідується 18 кримінальних справ щодо вбивства 38 військовополонених. Серед понад 500 осіб, які підозрюються у воєнних злочинах, 97 росіян — підозрюють у вчиненні умисних вбивств, з яких 8 вже отримали вирок.

Костін розповів, що наприкінці січня цього року, до довічного ув’язнення засуджено командира батальйону Російської Федерації за вбивство захисника України та катування цивільних на Чернігівщині.

“На початку грудня з’явилась інформація про вбивства наших бійців, які здавалися в полон ворогу. За цими фактами також було розпочато розслідування. Слідство встановило, що ворог використовував військовополонених українських бійців як живий щит. В результаті було вбито одного військовополоненого військовослужбовця сил оборони України. Доля ще двох невідома. Ідентифіковано підрозділ, ймовірно, причетний до цього злочину. Це “псковська десантна дивізія”, відома воєнними злочинами на Київщині, зокрема в Бучі, де було безжалісно вбито понад 350 мирних українців”, — зазначив він.

Наразі український генпрокурор перебуває з робочою поїздкою в Нюрнберзі, де відбуваються слухання так званої Гельсінської комісії, Конгресу Сполучених Штатів Америки, щодо притягнення Росії до відповідальності за воєнні злочини проти України.

За його словами, в ході слухань, зокрема обговорюється питання створення спеціального трибуналу щодо злочинів РФ проти України та використання універсальної юрисдикції для притягнення винних до відповідальності.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-3

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні