Що українці мають знати про повістки та їх вручення

1
Що українці мають знати про повістки та їх вручення
В Україні продовжили воєнний стан і загальну мобілізацію до 19 травня 2024 року. Громадяни можуть отримати повістку.

Про це пише 24 канал.

Хто має вручати повістку
Вручити повістку може співробітник ТЦК та СП, а також уповноважені особи органів місцевого самоврядування, керівники підприємств, установ, організацій, зокрема, закладів освіти, ФОПи, управителі багатоквартирних будинків, власники будинків.

Що має обов'язково містити повістка
- прізвище, ім'я, по батькові, рік народження призовника та його адреса;
- місце роботи;
- вид повістки;
- дата, час й адреса, за якою необхідно з'явитися;
- застереження щодо необхідних документів;
- назва, печатка, підпис, прізвище, ім'я та по батькові керівника ТЦК.

"Повістка — це письмовий документ, і законом не передбачене вручення повісток усно або іншим чином, без видачі письмового документа", – раніше наголосили юристи.

Якщо є помилки в зазначенні ПІБ, чи дійсна повістка
В Асоціації правників України зауважили, що під час мобілізації громадяни зобов'язані з'явитися до військових частин або на збірні пункти ТЦК та СП у строки, зазначені в отриманих ними документах. Повістка має вручатися конкретній особі, у ній повинні вказати місце й час прибуття.

Експерти додали, що неправильне зазначення ПІБ у повістці або незазначення дати явки знижують ймовірність притягнення особи до відповідальності, якщо вона з різних причин не з'явилася за такою повісткою. Однак, є важливий нюанс.

"Оскільки співробітники військкоматів та органів влади можуть несвідомо зробити помилку, а захищати незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України є обов'язком громадянина України, то все ж таки варто з'явитися на вказане в повістці місце й уточнити, чи була це помилкова повістка, чи громадянина справді мобілізували на захист країни", – зазначили в Асоціації правників.

Де мають право вручити повістку
Законодавством не встановлено всі місця, де можна або не можна вручити повістку. Юристи зауважили, що фактично, її можуть вручити особисто в руки в будь-де. Зокрема, на вулиці, на блокпостах, на робочому місці, в магазині, у спортзалі тощо.

Однак, перед врученням повістки встановлюють особу військовозобов'язаного. Громадянин має розписатися про отримання і з'явитися за даними, вказаними в документів.

Чи можливе вручення телефоном
Наразі чинне законодавство не передбачає виклику до ТЦК телефоном, адже громадянин має отримати повістку особисто, під підпис.

"Тому отримання інформації про призов або запрошення до військкомату з допомогою телефонного зв'язку не може вважатися належним повідомленням", – зазначили в Асоціації правників.

Водночас наголосили, що в умовах воєнного стану деякі конституційні права громадян обмежені, а обов'язок захищати незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України набуває найвищого пріоритету.

Тож повістки можуть вручатися на вулицях, на підприємствах, а також може надійти повідомлення про виклик телефоном.

"Оскарження таких дій практично неможливе через обмежене функціонування судової системи й обставини воєнного стану", – зазначили юристи.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-4

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А звідки в управителя повістка? За отримання повістки має поставити розпис той хто отримує повістку. То що управитель розписався за адресата ?
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні