Церковне свято 2 березня: що треба сьогодні поставити в домі

0
Церковне свято 2 березня: що треба сьогодні поставити в домі
2 березня за новим церковним календарем православні згадують святого мученика, єпископа Феодота Кірінейського і святителя Іова, митрополита Київського і всієї Русі. У народному календарі - Федот Вітронос.

Про це пише Уніан.

2 березня 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем
2 березня за новим стилем (15 березня за старим стилем) - день пам'яті святого мученика, єпископа Феодота Киринейського, а також святителя Іова (Борецького), митрополита Київського і всієї Русі.

Феодот жив у III-IV століттях на Кіпрі. Усе своє життя він сповідував християнство, навернув до віри чимало язичників. За це його поставили єпископом міста Киринії.

У ті часи йшли жорсткі релігійні гоніння на християн, і Феодота схопили за рішенням намісника та судили. Святий не відмовився від віри, і його жорстоко піддавали всіляким тортурам, але не зламали волю єпископа. Тоді Феодота посадили до в'язниці, звідки він вийшов тільки після рішення імператора Костянтина Великого. Єпископ продовжив службу в рідному місті, але через два роки помер.

***

Іов (у миру - Іван Матвійович Борецький) народився 1560 року, у селі Бірче (нині Львівська область). Він був православним митрополитом у Києві і прославився своїм благочестям, благодійністю та захистом православ'я проти унії.

Іов знав стародавні мови, був ректором і викладачем латинської мови в школі Львівського братства. Пізніше став священиком у Києві та вчителював у своїй церковно-парафіяльній школі, а 1615 року став першим ректором Києво-братської школи. У 1619 році він із дружиною прийняв чернецтво і став ігуменом київського Михайлівського монастиря.

1620 року, з благословення Константинопольської патріархії, патріарх Єрусалимський Феофан ІІІ поставив Іова православним митрополитом Київським. Відновлення православ'я в Києві стало можливим завдяки збройній підтримці козаків гетьмана Петра Сагайдачного. Але 1621 року королівські універсали оголосили митрополита Іова шпигуном, тоді ж Іов подав протест проти уніатського митрополита за неправдиву інформацію. Гетьман Сагайдачний, почувши про уніатське свавілля, знову приїхав до Києва, і все Запорозьке військо записалося до київського Богоявленського братства - так вони стали заступниками і захисниками православ'я в Київському воєводстві. Пізніше Іов видав грамоту "Порада в благочесті" - у ній він закликав православних міцно триматися законно відновленої ієрархії.

Помер митрополит 1631 року, був похований у Михайлівському монастирі в Києві.

Свято 2 березня за старим стилем - день пам'яті великомученика Феодора Тирона і преподобного Феодора, мовчальника Києво-Печерського.

Про що говорять прикмети на 2 березня
У народному календарі 2 березня - свято Федот Вітронос, зазвичай цього дня буває сильний вітер:

яка сьогодні погода - таким буде липень;

сніг іде - весна буде довгою;

довгі бурульки - до затяжної весни;

дме південний вітер - літо буде спекотним.

У народі вірять, що цього дня закипають і пробиваються нагору підземні джерела - тому й починається велика відлига. Але якщо замість очікуваного потепління вдарить мороз, тоді кажуть: "Федот - та не той".

Що не можна робити 2 березня
Серед головних заборон, що сьогодні не можна робити - сваритися, скандалити і потрібно утриматися від поганих думок.

За народними прикметами, цього дня не можна займатися рукоділлям, особливо штопати, пришивати ґудзики - вважається, що так можна "пришити" непотрібні турботи. Заборонено піднімати на вулиці гроші або кимось забуті предмети - до злиднів. Також не радять купувати цього дня нові речі - вони не прослужать довго. Потрібно постаратися більше часу вдома, щоб вітер не надув хвороби.

Що можна робити 2 березня
У святих просять допомоги і захисту, зміцнити у вірі, дати терпіння і сил.

У Федотів день за старих часів продовжували готуватися до посівної. Тим, у кого є город, не завадить перевірити стан інвентарю, перебрати насіння, купити те, якого бракує, можна садити на розсаду помідори, перець. У гарну погоду в цей час уже починають скородити городи, щоб утримати в землі вологу. У цей день можна займатися будь-якою домашньою роботою. Народна прикмета: треба принести і поставити в домі червону герань - "калачики" по-народному, вважається, що тоді рік буде вдалим.

2 березня - іменини сьогодні
Іменини сьогодні за церковним календарем у Федота, Миколи, Арсенія та Йосипа.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні