Виїзд чоловіків з України: які правила діють у березні

0
Виїзд чоловіків з України: які правила діють у березні
Чоловіки у березні можуть виїхати з України на підставах та за допомогою документів, які діяли до грудня 2023 року. Нюанси пояснив адвокат Олег Лук'янчиков.

Про це пише Апостроф.

Він нагадав, що восени було оприлюднено лист Держприкордонслужби, у якому йшлося, що тих людей, які виключені з військового обліку за станом здоровʼя за наказом Міноборони про ВЛК №402, не можна випускати за межі України.

"Але якщо є запис, що виключений на основі частини 6 ст. 37 Закону про військовий обовʼязок і військову службу, тоді їх можна випускати. На сьогодні ми чітко бачимо неодноразові успішні перетини кордону”, - пояснив адвокат.

Лук'янчиков припускає, що наразі в Україні функціонує певна практика - чоловіків, виключених з військового обліку, випускають за межі України незалежно від того, який запис у військовому квитку — 402-й наказ чи ст. 37 Закону. Вже під Новий рік від чоловіків почали вимагати надати документи про відстрочку від мобілізації, але станом на сьогодні чоловіки можуть не надавати відповідну документацію.

"Люди виїжджають без проблем, хоча є винятки. Тобто якщо у вас є інвалідність, чи ви супроводжуєте людину з інвалідністю, або якась інша підстава, передбачена правилами перетину кордону, і у вас при цьому не оформлена відстрочка - не біда, можна їхати", - продовжив адвокат, пояснюючи норми законодавства.

Разом з тим, практика виїзду чоловіків за межі України може змінитися після ухвалення законопроєкту №10449, який передбачає посилення мобілізаційних заходів. За словами адвоката, правила виїзду військовозобов'язаних можуть змінитися ще до набуття чинності закону.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні