Церковне свято 3 березня: у чому сьогодні не можна відмовляти

0
Церковне свято 3 березня: у чому сьогодні не можна відмовляти
3 березня за новим церковним календарем православні згадують святих Євтропія, Клеоника і Василіска Амасійських. У народі - Євтропів день.

Про це пише Уніан.

3 березня 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем
3 березня за новим стилем (16 березня за старим стилем) - день пам'яті святих мучеників Євтропія, Клеоника і Василіска, які загинули в ім'я християнської віри.

Євтропій, Клеоник і Василіск жили в III-IV століттях у місті Амасія (нині територія Туреччини). Євтропій і Клеонік були братами, разом вони дружили з Василіском. Усі троє сповідували християнство.

За християнську віру стратили їхнього наставника і родича Василіска - Феодора Тирона, заарештували і трьох друзів. Усіх кинули в темницю, але навіть там вони не полишали своєї проповіді християнства і хрестили багатьох язичників.

Коли правитель міста дізнався, що у в'язниці сидять друзі Феодора Тирона, то велів привести їх на допит. Друзів змушували зректися Христа і принести жертви в язичницькому храмі. Євторпій почав благати: "Господи, будь з нами, і нехай на цьому місці буде принесено безкровну жертву Тобі, Істинному Богу". Тієї ж миті почався землетрус і язичницьке капище зруйнувалося. Євтропія, Клеоника і Василіска стратили, а через багато років на місці язичницького храму звели християнську церкву.

Свято 3 березня за старим стилем - день пам'яті святителя Агапіта сповідника, єпископа Синадського і святителя Лева I, папи Римського.

Про що говорять прикмети на 3 березня

У народному календарі 3 березня - свято Євтропіїв день. За його прикметами судять про те, якою буде погода:

синиці голосно щебечуть - буде потепління;

птахи низько літають - до мілководдя;

прилетіли дикі гуси - почнуться весняні паводки;

дзвінкий грім цього дня - до ясної погоди, а якщо глухий - то до негоди.

За народною прикметою, почувши перший весняний грім, потрібно підперти спиною дерево або дерев'яну стінку - тоді спина не болітиме весь рік. А якщо в цей час вибігти на вулицю, то обов'язково цього року розбагатієш.

Що не можна робити 3 березня
Серед головних заборон, що сьогодні не можна робити - лихословити, хвалитися, скупитися.

Народні прикмети не радять цього дня нічого брати і давати в борг, особливо на заході сонця, інакше можна весь рік проходити в боргах. На Євтропіїв день намагалися не ходити до лісу - з барлоги в цей час виходив ведмідь.

Що можна робити 3 березня
Святих мучеників Євтропія, Клеоника і Василіска просять молити Бога за нас, дати сил, терпіння, зміцнити віру.

Вважається, що цього дня слід подати милостиню тому, хто просить, або допомогти кому-небудь - добро обов'язково повернеться сторицею. Народна прикмета говорить, що в Євтропіїв день потрібно хрест-навхрест обійти город - це захистить посіви від заморозків і шкідників.

3 березня - іменини сьогодні
Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Марфа, Михайло.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні