«ПриватБанк» закрив рахунок дружині загиблого військового ЗСУ: що сталося

0
«ПриватБанк» закрив рахунок дружині загиблого військового ЗСУ: що сталося
ПриватБанк повідомив свою клієнтку про рішення розірвати з нею ділові відносини. Причину банк у таких випадках ніколи не називає, але йдеться про порушення, які виявлені під час фінансового моніторингу рахунку. Жінка ж стверджує, що жодних порушень немає: гроші вона використовувала тільки на території України, а на рахунок отримувала соцвиплати, зарплату вчительки та допомогу від держави після загибелі її чоловіка, військовослужбовця ЗСУ.

Про це йдеться в скарзі клієнтки, опублікованій на спеціалізованому форумі Мінфін, пише OBOZ.UA.

Зазвичай на скарги тут відповідають представники банків, проте станом на ранок 2 березня на скаргу, яку жінка залишила ще 29 лютого, так і не відповіли.

"Джерело надходження коштів банку відомо, перекази здійснювались у межах України. Коштами користувалась тільки своїми. Я вдова загиблого військовослужбовця, мати дитини з інвалідністю, працюю вчителем. На рахунку ПриватБанку були надходження соціальних виплат (одноразова виплата членам сім'ї загиблого, допомога по інвалідності, зарплата (держустанова), пільги на комунальні послуги). Всі операції законні, можу надати всі документи", – пожалілась жінка.

Відділення іншого банку розташоване від неї далеко. Тепер, щоб отримати свої гроші, українка вимушена відкривати рахунок в іншому банку та просити "Приват" переказати туди залишок коштів. І чинний закон, і умови співпраці з банками передбачають можливість у будь-який момент закрити рахунок як за ініціативи клієнта, так і за ініціативи банку.

Банк зазвичай ухвалює рішення закрити рахунок після проведення первинного фінансового моніторингу. Наприклад, коли виявляє підозрілі операції, великі перекази і т.д.

Як банки перевіряють клієнтів. Вони збирають усю загальнодоступну інформацію про своїх клієнтів із джерел публічної інформації у формі відкритих даних та таких систем, як YouControl.

Також можуть вимагати документального підтвердження джерел походження коштів на перевірки законності угод. Перевірки проводяться не лише на етапі встановлення ділових відносин, а й протягом усього періоду обслуговування клієнта у банку.

Вас обов'язково перевірять, якщо:
- зробити транзакцію на суму від 400 тис. грн;
- хтось зі сторін-учасників фінансової операції має реєстрацію, місце проживання або місцезнаходження, рахунок у РФ чи державі, яка не виконує або неналежним чином виконує рекомендації міжнародних, міжурядових організацій;
- фінансові операції політично важливих осіб, членів їхніх сімей та інших пов'язаних із ними осіб;
- платіжні операції з переказу коштів за кордон;
- фінансові операції з готівкою (внесення, переказ, отримання коштів);
- фінансові операції електронного е-резидента.

Окремо фінмоніторингу підлягають так звані підозрілі операції, і для них сума не має значення. Наприклад, якщо суб'єкт первинного фінансового моніторингу має підозру, що фінансові операції є результатом злочинної діяльності або пов'язані чи стосуються фінансування тероризму або фінансування поширення зброї масового ураження.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні