Стало відомо, хто намагався вбити Зеленського на початку війни

1
Стало відомо, хто намагався вбити Зеленського на початку війни
Стало відомо, хто хотів вбити президента України Володимира Зеленського на самому початку війни. Відомий міжнародний журналіст-розслідувач видання Bellingcat Христо Грозєв, який викрив Росію у підриві збройових складів в українських Ічні та Балаклії, зробив гучну заяву.

Про це пише ТСН.

За його словами, перед повномасштабним вторгненням елітна група спецпризначенців з російського Головного розвідувального управління місяцями жили у Києві, щоби ліквідувати вище керівництво України. Вже відома більшість подробиць цієї операції.

Деталі путінського замаху на Зеленського
Вони обіцяли провести “найкрасивішу” спецоперацію і цим закінчити війну. Головне розвідувальне управління Генерального штабу Збройних сил Росії за довгі місяці до початку повномасштабного вторгнення розпочало операцію з ліквідації верхівки української влади.

Для цього до Києва прибула елітна група озброєних до зубів російських спецпризначенців, яка мала в потрібний момент захопити урядовий квартал Києва та ліквідувати міністрів і президента Зеленського. Приголомшливі деталі спецоперації розповів очільник Bellingcat Христо Грозєв в інтерв’ю російському журналісту Михайлу Зигарю.

"Ще за кілька тижнів до початку війни вони зайшли через Білорусь, щоб бути поблизу Києва. Частина з них увійшла до Києва і готувалася до взяття урядового кварталу, люди, підпорядковані Авер'янову ... Їх було близько 30 (людей — ред.), це дуже елітна група…".

Що у росіян пішло не так
Але їхня операція одразу пішла не за планом. Ще до вторгнення на базі ГРУ РФ був створений, як каже Грозєв, "клон" ПВК "Вагнер", який і мав скоїти замах. Після 24 лютого 2022 року московським спецпризначенцям таки вдалося потрапити до Києва. Завдання у них було очевидне — в годину "X" зі зброєю наперевіс знищити політичне керівництво України і спричинити хаос у державі.

Розслідувачі Bellingcat стверджують, що їм вдалося вистежити ГРУшників та прослухати всі їхні розмови. Схоже, росіяни у чомусь прорахувались і були вимушені місяцями переховуватись в Україні.

"Ми стежили за комунікаціями кількох членів цієї команди. І було і страшно, і смішно: страшно, тому що бачили, які у них цілі, а смішно, тому що вони з кожним днем ​​ставали все менш ура-патріотами, почали критикувати керівництво за погано сплановану операцію. Вони спочатку писали дружинам, що залишаться на тиждень, потім на два тижні, а після — на місяць, пів року... Вони стали сумніватися у вірності своїх дружин, можна про це написати роман. Як команда, яка мала за тиждень забезпечити Росії перемогу, стала психологічними жертвами їхньої ж власної війни".

Диверсантів знищено
За даними Грозєва, принаймні частину російських диверсантів українцям вдалося викрити та знищити, втім, не всіх. Грозєв каже, що в Росії виявилось не так багато спеціалістів, які могли здійснити таку масштабну операцію, тож задіяли буквально всіх. Серед ГРУвців, які збирались вбити Зеленського, були відомі всім так звані Петров і Боширов. Раніше розслідувачі звинуватили цих двох ГРУшників, справжні імена яких Анатолій Чепіга та Олександр Мішкін, в отруєнні колишнього офіцера російської розвідки Сергія Скрипаля та його доньки Юлії в британському Солсбері. Це сталося 2018 року.

"Ті самі люди. Зрозумій, як мало таких "якісних" людей, на їхню думку, якщо вони рециклювали тих самих людей, які підірвали склади в Чехії та Болгарії, які отруїли болгарського бізнесмена Гебрєва і Скрипалів. Всі ці люди (і Петров і Боширов — ред.) були на території України, щоб взяти в полон або вбити політичне керівництво України".

Натомість ті з росіян, кому вдалося врятуватися, зараз перебувають у російському тилу і беруть участь у війні з Україною дистанційно, але є й ті, хто продовжує час від часу проникати в Україну.

"Частину з них вбили. Для нас зараз цікаво зробити список тих, кого вбили Збройні сили України. Для нас це важливо, бо ці люди найнебезпечніші для нас — для розслідувачів та російської опозиції за кордоном, тому що, навіть якщо вони не можуть, як раніше, подорожувати світом, вони є спеціалістами щодо організації замахів за кордоном. Тому важливо зрозуміти, кого з них вже немає в живих. Там точно є ті, хто загинув ще тоді, а інші трохи більш ніж за рік повернулись в тил і почали далі планувати диверсійні дії з Росії. Зараз частина з тих, хто вижив, продовжує займатися диверсійними проникненнями на територію України з Білорусі".

Імена цих покидьків уже незабаром будуть опубліковані. Грозєв обіцяє завершити розслідування вже найближчими тижнями, тож чекаємо на подробиці.

Нагадаємо, що у серпні 2022-го в СБУ заявили, що затримали групу диверсантів, які планували замах на тодішнього міністра оборони Резнікова і очільника ГУР Буданова. За це росіянам обіцяли від 100 до 150 тисяч доларів кожному.

Скандальні деталі про зрадників України
Але це не всі скандальні деталі, про які в інтерв’ю російському журналісту Михайлу Зигарю розповів Христо Грозєв. За його словами, журналісти також знають імена зрадників України, які співпрацювали з російською ФСБ до початку повномасштабного вторгнення. Були серед них і представники спецслужб, і військовослужбовці.

"Частина із завербованих працювали у спецслужбах та правоохоронних органах України і вони просто відмовились виконувати те, що, можливо, раніше обіцяли зробити. Взяли гроші і вирішили стати патріотами. Був випадок, дуже жахливий, коли один із таких людей був викрадений ГРУ і його публічно стратили в Солнєчногорську (місто під Москвою). І розповсюдили відео серед українських спецслужбістів".

Керувати політичними колаборантами в Україні мав одіозний ОПЗЖист і кум Путіна Віктор Медведчук. Утім, коли стало зрозуміло, що російський бліцкриг провалився, а проросійського "опозиціонера" схопили, більшість втекла з країни.

Чи правду каже Грозєв
Мусимо уточнити, що достеменно перевірити та підтвердити слова Христо Грозєва неможливо, українська влада його заяви поки що не коментувала. Втім, команда Грозєва давно відома у всьому світі, зокрема і гучними викриттями щодо московських спецслужб. Саме Bellingcat на чолі з Грозєвим опублікували детальні розслідування щодо збиття російськими терористами малазійського боїнга MH-17 у небі над Донбасом у 2014 році, отруєння родини Скрипалів у Британії, підривів українських військових складів в Ічні та Балаклії в 2018-му та 2019 роках, а також допомогли російському опозиціонеру Навальному викрити тих, хто намагався його отруїти "новачком". Звісно, що у всіх випадках вуха стирчали просто з Кремля.

16 лютого 2024 року російський опозиціонер Навальний помер у російській тюрмі на Ямалі за полярним колом. Офіційна причина смерті "суперника" Путіна — тромб, що відірвався. Утім, Грозєв припускає, що Навального знову отруїли. У планах Путіна знищити усіх "інакодумців" в РФ.

"Я вважаю, що це точно умовний "новачок". Тому що те, що вони "новачком" намагалися зробити 2020 року, дуже ймовірно і можливо спробували закінчити таким самим способом. Бо інакше залишається чергове незакінчене вбивство "новачком", у яке вони вклали стільки років і стільки грошей, що залишити цю справу незакінченою не можна. Моє джерело після смерті Олексія натякнуло, що це не останній інцидент. Не хочу робити прогнози, але я реально боюся, що мотивація Путіна була цим вбивством довести Заходу, що він більше не має червоних ліній, і таким чином змусити домовлятися про Україну на своїх умовах".
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Га-га-га.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні