У Волинській області запровадили карантин: що сталося

0
У Волинській області запровадили карантин: що сталося
Біля села Синове Ковельського району на Волині в радіусі трьох кілометрів від місцевого лісництва встановили карантинну зону. В громаді зафіксували випадок африканської чуми свиней.

Про це Суспільному повідомив голова Сереховичівської громади Ростислав Шиманський.

З його слів, за 3,7 кілометра від села Синове знайшли трупи двох диких свиней.

Рішення про запровадження карантину, який діятиме 40 днів, ухвалили напередодні, 18 березня, на засіданні Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Ковельській райдержадміністрації.

Територія філії «Ковельське лісове господарство», де виявили хворих на африканську чуму свиней, учасники комісії визнали неблагополучним пунктом. Також в радіусі 10 кілометрів встановлена зона спостереження, до якої увійшли села Синове, Соколище та Шкроби.

Голова громади Ростислав Шиманський додав: у разі виявлення захворювання чи загибелі домашніх свиней місцеві жителі мають повідомляти сільську раду, поліцію або Держпродспоживслужбу.

Двох загиблих диких свиней під час обходу на території філії «Ковельське лісове господарство» виявив близько 19 години 14 березня 2024 року єгер, розповіла головна спеціалістка відділу організації протиепізоотичної роботи Головного управління Держпродспоживслужби області Анна Синя.

15 березня було проведено розтин тварин та відбір матеріалу. Далі, каже Анна Синя, свиней захоронили, а їхнє місце загибелі продезінфікували.

Відібрані проби були направлені у Волинську регіональну державну лабораторію Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. За результатами експертизи, у пробах біоматеріалу було встановлено діагноз — африканська чума свиней.

Наразі спеціалісти ветмедицини Старовижівського відділу обходять двори та оглядають поголів'я свиней, а користувачі мисливських угідь обстежують територію задля виявлення хворих чи загиблих тварин.

Станом на 19 березня нових випадків захворювання або загибелі свиней в області не виявлено, додала Анна Синя.

Довідково: африканська чума свиней — інфекційне захворювання свійських та різних видів диких свиней, збудником якого є вірус. Проявляється гарячкою, синюшністю шкіри та крововиливами внутрішніх органів. Для людей ця хвороба не несе небезпеки, а для свиней є летальною. Ліків та вакцини від африканської чуми немає, тому важливо не допускати її поширення.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-3

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні