Церковне свято 23 березня: чому сьогодні не можна залишати безлад у домі

0
Церковне свято 23 березня: чому сьогодні не можна залишати безлад у домі
23 березня за новим церковним календарем православні віряни згадують двох Никонів - преподобномученика Никона Сицилійського, єпископа, і преподобного Никона, ігумена Києво-Печерського. У народному календарі - Никонів день.

Про це пише Уніан.

23 березня 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем
23 березня за новим стилем (5 квітня - за старим) - день пам'яті преподобномученика Никона Сицилійського, єпископа, і 199-ти учнів його, а також преподобного Никона, ігумена Києво-Печерського.

Никон Сицилійський жив у ІІІ столітті. Він народився в Неаполі, батько його був язичником, а мати - християнкою. Никон також був язичником, а ще - хоробрим і сильним воїном. Одного разу його загін потрапив в оточення, і небезпека для воїнів була смертельною. Никон пригадав, як мати вчила його молитися - він проговорив молитву, перехрестився і пообіцяв, що якщо їм вдасться врятуватися, то хреститься. Загону вдалося уникнути неминучої смерті, і Никон вирушив на гору Ганос, на узбережжі Мармурового моря, щоб знайти там священика і хреститися. Там же він прийняв чернецтво.

Незабаром Никон став прикладом для всієї братії і його висвятили в сан єпископа. Колишній настоятель обителі перед смертю порадив ченцям переселитися на Сицилію через загрозу навали варварів. Никон і ще 190 ченців прибули до Неаполя, де до них приєдналися ще 9 соратників. Багато років вони жили в монастирі, який заснував Никон. Утім, коли почалися нові гоніння на християн, усіх їх стратили.

***

Никон Києво-Печерський жив у XI столітті. Він був послідовником засновника монастиря преподобного Антонія. Усіх новоприбулих в обитель Никон Печерський постригав у ченці, і одного разу постриг придворних улюбленців князя Ізяслава. За це князь розгнівався на Никона - й той був змушений покинути монастир і оселитися на півострові Тмутаракань. Там він старанно трудився, молився, навколо нього зібралися послідовники, і вони заснували монастир Пресвятої Богородиці.

Через деякий час Никон повернувся в Києво-Печерську лавру, його обрали ігуменом. Помер преподобний у глибокій старості, похований у Ближніх печерах.

Свято 23 березня за старим стилем - день пам'яті мучеників Кодрата, Кипріяна, Анекта і Крискента.

Про що говорять прикмети на 23 березня
У народному календарі 23 березня - свято Никонів день. За його прикметами орієнтуються, якою буде погода та літо:

• удень спекотно, а вночі холодно - буде гарна погода;

• чути перший весняний грім - літо буде дощовим і холодним;

• ясне зоряне небо - завтра буде морозний день;

• у берези багато соку - літо буде дощове;

• у річці води не додається - до спекотного літа.

• 23 березня прийнято садити яблуні, горобину, смородину та інші ягідні кущі.

Що можна робити 23 березня

Святим цього дня моляться про зміцнення віри і духу, дарування мужності, сміливості і терпіння, подолання труднощів. Никон Сицилійський залишив після себе три напуття: прислухайтеся до батьків, йдіть за Богом, будьте прикладом для ближніх у всьому. Никона Печерського просять про захист від нечисті.

У народі вважають, що цього дня потрібно зробити ретельне прибирання - не тільки в домі, а й у саду та на городі, а також добре викупатися.

Що не можна робити 23 березня
Серед заборон, що сьогодні не можна робити - пліткувати, хвалитися, заздрити, засуджувати, відмовляти в допомозі, сумувати. Триває Великий піст 2024, тим, хто постує, в цей день можна їсти гарячу їжу з олією.

За народними прикметами забороняється сьогодні влаштовувати і залишати безлад у домі - чим більше бруду і пилу, тим менше буде грошей. Також не можна гроші тримати на виду - до злиднів. Не рекомендують стригтися, фарбувати волосся.

23 березня - іменини сьогодні
Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Олексій, Анастасія, Варвара, Василь, Ілля, Лідія, Макарій, Никон, Сергій, Стефан.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні