Коли в Україні відзначають Вербну неділю у 2024: дозволи та заборони свята

0
Коли в Україні відзначають Вербну неділю у 2024: дозволи та заборони свята
Вербна неділя - свято Входу Господнього в Єрусалим, яке належить до дванадесятих, тобто найбільш значущих у церковному календарі. Це одне з найсвітліших і найблагодатніших урочистостей у році, коли православні святкують описану в Біблії подію - Вхід Господній у Єрусалим.

Про це пише УНІАН.

Коли Вербна неділя у 2024 році
Вербна неділя належить до перехідних свят - вона залежить від Великодня. Тому щороку свято припадає на різні дати, але обов'язково в шосту неділю Великого посту.

У 2024 році свято Вербна неділя випадає на 28 квітня. Ця дата однакова як для нового, так і для попереднього церковного календаря.

Що не можна робити у Вербну неділю
- сваритися, вступати в конфлікти;
- злитися, ображатися, лихословити;
- веселитися і надмірно їсти;
- працювати, займатися прибиранням та іншими домашніми справами - час необхідно присвятити духовному, а не мирському.

Чи можна садити у Вербну неділю город? Традиційно цього дня нічого не садять - усе посаджене буде погано рости і, як кажуть у народі, "піде у вербу".

Що можна робити у Вербну неділю
У свято добре піти на службу до церкви. Віряни несуть до храму гілочки верби, щоб освятити їх - вони символізують перемогу життя над смертю, тобто Воскресіння Господнє. Освячену вербу потім зберігають удома впродовж року, прикрашають ними іконостас. Тим, хто дотримується Великого посту, цього дня є послаблення: можна їсти рибу та рибні страви.

У народній традиції існує звичай освяченою вербою злегка бити домочадців - щоб були здорові та щоб захистити їх від недоброго, гілочки верби також ставлять в узголів'я хворого.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні