На фронті загинув випускник Волинського військового ліцею: спогади про Героя

1
На фронті загинув випускник Волинського військового ліцею: спогади про Героя
Січень 2023 рік… «На щиті»… Саме так привезли в рідне село воїна-героя, чудового сина, друга, побратима з позивним «Ганс» Івана Івановича Гнатенка.

Його історію розповіли на сайті навчального закладу.

Майбутній Герой народився 19 серпня 1989 року в селі Шепель Луцької міської територіальної громади. Упродовж 1995 – 2004 років навчався в місцевій школі І-ІІ ступенів. Мріяв присвятити своє життя військовій справі, тому 2004 року вступив до Волинського обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Небесної Сотні, де здобув повну середню освіту.

Іван ще змалку любив спорт, а з 2004 року професійно займався боксом і кікбоксингом у спортивному комплексі «Динамо» в Луцьку. Тренер Кобель А.Д. згадує свого учня «здібним та перспективним хлопцем». Завдяки наполегливій праці став кандидатом у майстри спорту, представляв Волинську область на всеукраїнських змаганнях, здобував нагороди у турнірах.

2006 року любов до спорту спонукала Івана до навчання на факультеті фізичної культури, спорту та здоров’я у Волинському державному університеті імені Лесі Українки. А вже 2009 року він був призваний на строкову військову службу, 2010 – звільнений у запас. Через агресію сусідньої держави, яку довгий час вважали «другом», несправедливість та величезне бажання відстояти своє, рідне, 19 червня 2020 р. Іван пішов служити за контрактом у 28 окрему механізовану бригаду імені Лицарів Зимового походу. Він обіймав посаду командира розвідувального відділення розвідувального взводу механізованого батальйону, де показав себе вмілим та справедливим командиром.

У 2020 році за здібності, високі професійні навички Івана Гнатенка відправили на військові навчання НАТО в Німеччині. Повернувшись у грудні 2020 року, воїн захищав цілісність України в зоні ООС у Красногор’ївці на Донеччині.

24 лютого 2022 року Іван разом зі своїм батьком Гнатенком Іваном, дядьком Борисом Гнатенком та тисячами патріотів став на захист України від російських загарбників. Бойовий шлях розпочав на Одещині. Визволяв Миколаївську, Херсонську та Донецьку області.

11 січня 2023 року отримав поранення. На його думку, воно було зовсім незначним, тому Іван швидко повернувся на передову. Але 23 січня 2023 року, через декілька днів після поранення, загинув у бою під час виконання бойового завдання щодо захисту територіальної цілісності та незалежності України в районі населеного пункту Курдюмівка Бахмутського району Донецької області. Своїм героїчним вчинком Ганс зберіг життя трьом побратимам, затуливши їх від мінометного обстрілу.

Йому було лише 33 роки.

Сиротою залишилася донька Софія.

Іван Гнатенко нагороджений за бойові заслуги Козацьким хрестом ІІІ і ІІ ступенів та медаллю «Ветеран війни».

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-4

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Прийми, Господи, світлу душу воїна Івана до Царства Божого, бо нема більшої любові на світі, як віддати життя за ближнього свого!
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні