На Великдень у небі над Землею пройде метеоритний дощ

0
На Великдень у небі над Землею пройде метеоритний дощ
У неділю, 5 травня, коли Україна буде святкувати Великдень, над Землею відбуватиметься пік метеоритного дощу. Інтенсивність та насиченість цього метеоритного потоку буде спостерігатися до 10 травня. Дослідники припускають, що цей дощ буде найсильнішим з початку XXI століття.

Про це пише Styler з посиланням на Science Alert.

Земля рухається навколо Сонця та стикається з потоками пилу та уламків комет і астероїдів. Це породжує метеоритний дощ, коли уламки комет падають на Землю, як правило, згораючи в атмосфері.

Комета Галлея (за офіційною назвою 1P/Галлея) обертається навколо Сонця приблизно кожні 76 років і витратила на свій поточний шлях тисячі років.

Кожного разу, коли комета проходить через внутрішню частину Сонячної системи, вона викидає пил і газ. Цей пил повільно поширювався космосом, огортаючи орбіту комети широкою смугою сміття.

Земля проходить через це сміття двічі на рік, породжуючи два знаменитих метеорних дощі. У жовтні ми отримуємо метеорний потік Оріоніди, який видно з обох півкуль і відносно добре відомий.

Але найкращий з двох потоків уламків Галлея досягає піків на початку травня – метеорний потік Ета-Акварід. Земля починає стикатися з цими уламками в середині квітня, а потім витрачає приблизно шість тижнів, перетинаючи широкий потік уламків, залишених могутньою кометою.

Метеорний потік Ета-Аквариди - це потік мусора, який залишила комета Галлея. Його найкраще буде видно у південній півкулі. Цього року потік обіцяє бути особливим, бо він збігається з Молодиком. За декілька годин до світанку небо буде дуже темним - а це створить ідеальні умови, щоб спостерігати за дощем з фрагментів відомої комети.

Крім того, за даними вчених, саме цей потік може бути значно активнішим, ніж зазвичай і стати найпотужнішим метеорним дощем XXI сторіччя.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні