Що чекає на військовозобов'язаних українців, які не оновили свої дані

0
Що чекає на військовозобов'язаних українців, які не оновили свої дані
У Верховній Раді пояснили, як покарають тих, хто не оновив дані та згодом має намір не сплачувати штрафи за порушення мобілізаційного законодавства.

Про це розповіла народна депутатка та членкиня Комітету з питань нацбезпеки, оборони й розвідки Ірина Фріз у коментарі для ТСН.ua.

«Штрафи (від 17 тис. грн. до 25 тис. 500 грн.) встановлені за порушення військового обліку. Тобто це штрафи за неоновлення даних. У разі, якщо військовозобов’язаний не оновив дані і не сплатив штраф, залишається в »сірій зоні«, то він вважається ухилянтом і до нього застосовується стаття про порушення закону про мобілізацію. Це передбачає кримінальну відповідальність, загрожує від 3 до 5 років позбавлення волі», – каже Ірина Фріз.

Джерела ТСН.ua серед парламентарів зізнаються, що наразі не можуть чітко сказати про те, чи подвоюються несплачені штрафи, а також який саме термін надається для сплати – 10, 15 днів чи більше.

«Якщо казати відверто – коїться чехарда. Не дивлячись на те, що в законі начебто і прописано, але немає чіткого розуміння про порядок накладання і стягування штрафів», – розповів нам один з парламентарів.

Своєю чергою адвокати зазначають, що штрафи за порушення мобілізаційного законодавства не подвоюються.

«Ці штрафи встановлюються рішенням суду, за протоколом ТЦК чи відповідальної особи. В разі несплати відкривається виконавче провадження. Але треба розуміти, що виконавче провадження – це ще додаткові витрати – близько 10% від суми», – каже адвокат Сергій Старенький.

За його словами, чинне законодавство передбачає штрафи, які подвоюються в разі несплати і ті, які не подвоюються. «Подвоюються в разі несплати штрафи за порушення ПДР, але не всі», – уточнює Старенький.

«Є дуже багато правопорушень, штрафи за які не подвоюються. Наприклад, хуліганство, розпиття спиртних напоїв», – каже адвокат Микола Максимов.

За його словами, сплата штрафу також може означати, що особа визнала те, що скоїла правопорушення. До цього адвокат додає, що в разі несплати штрафу протягом місяця державні виконавці можуть змушувати особу сплатити необхідну суму.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-5

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні