28 травня - преподобного Микиту: категоричні заборони на сьогодні

0
28 травня - преподобного Микиту: категоричні заборони на сьогодні
28 травня за новим церковним календарем православні віряни згадують преподобного Микиту сповідника. У народі день прозвали Микита Гусятник.

Про це пише УНІАН.

Про що говорять прикмети на 28 травня
- день видався тихий і безвітряний - буде гарний урожай;
- гуси чистять пір'ячко - до затяжної негоди;
- мурашок багато з'явилося - стоятиме сонячна і тепла погода.

У народному календарі 28 травня - свято Микита Гусятник, у народі вважають, що преподобний Микита оберігає гусей і гусенят. Друга назва дня - Полудниця: згідно з повір'ями, сьогодні всім керують добрі та злі духи в образі звичайних жінок зі сковорідками.

Наприклад, добрі полудниці сковорідкою прикривають пшеницю на полі від пекучого сонця, злі навпаки - розташовують сковороду так, щоб сонце спалило врожай.

Що не можна робити 28 травня
Сьогодні, як і в будь-який інший день, церква виступає проти лайки, жадібності, заздрості, пліток, лихослів'я.

Народні прикмети забороняють цього дня сварити дітей - мир і спокій покинуть такий дім. Незаміжнім дівчатам на радять виходити опівдні на вулицю - інакше не вийдуть заміж, а чоловікам - працювати в полі чи на городі, інакше можуть втратити сили.

Що можна робити 28 травня
Микиту Халкідонського вважають покровителем бідних людей. До святого звертаються з молитвами сироти, незаслужено скривджені люди, просять допомогти в сімейних справах, у реалізації задуманого і знайти хорошу роботу, моляться про зцілення від хвороб.

У народі святого просять уберегти домашню птицю - качок, гусей і маленьких пташенят. Народні прикмети цього дня радять повісити над вхідними дверима гілочку полину - щоб захистити оселю від полудниць та іншої нечисті.

28 травня - іменини сьогодні
Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Ігнатій, Олена, Василь, Макар, Микита, Захар, Петро, Іраклій, Микола, Дмитро, а також Пахом.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні