Українців попереджають про зростання цін на продукти

2
Українців попереджають про зростання цін на продукти
У літній період 2024 року помірно зростатимуть ціни на цукор, м'ясо та "молочку" - зокрема й через проблеми в енергетичній системі України.

Про це розповів в ексклюзивному коментарі Главреду кандидат економічних наук, незалежний експерт Олександр Хмелевський.

"Відбуватиметься помірне зростання цін на м'ясо і молочні продукти. Це пов'язано зі скороченням поголів'я великої рогатої худоби та дефіцитом молока в Україні. Також влітку забій худоби знижується, тому зменшуються поставки м'яса. Зростатимуть ціни на цукор, адже сезон збирання цукрових буряків ще не скоро, зараз розпродаються старі запаси цукру. Також у міру дозрівання ягід і фруктів люди варитимуть варення, що збільшить попит на цукор. Серед чинників, які сприятимуть зростанню цін на продукти - зростання цін на електроенергію та перебої в її постачанні", - каже він.

Експерт також зазначає, що відключення підприємств від енергопостачання негативно позначається на їхній роботі.

"Збільшуються простої, псується продукція, зростає її собівартість. Електроенергія вироблена генераторами має значно вищу собівартість, ніж електроенергія від електростанцій. Якщо підприємства будуть використовувати генератори, то собівартість їхньої продукції також зросте", - наголошує кандидат економічних наук.

Хмелевський додає, що при цьому в червні, як і раніше, дешевшатимуть овочі, деякі ягоди (насамперед полуниця), а також курячі яйця.

"Влітку спостерігається зниження цін на ранні овочі. Все більше овочів дозріває, пропозиція збільшується, тому ціни знижуються. У травні вже істотно знизилися ціни на огірки, помідори, зелень. У червні ціни на ці продукти продовжуватимуть знижуватися. Також знижуватимуться ціни на ранню картоплю та капусту. У травні істотно подешевшали яйця. У червні можна очікувати продовження цієї тенденції, хоча зниження цін уже не буде значним", - підсумував він.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-4

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
одним словом, "здравствуй, жопа. новий год"
Відповісти
дякую, що попередили. звільню поличку під зуби
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні