На заході України ТЦК затримали 23-річного водія вантажівки

2
На заході України ТЦК затримали 23-річного водія вантажівки
Співробітники Мукачівського ТЦК та СП на Закарпатті зупинили фуру з ліками і нібито зірвали постачання критично важливих препаратів

Про це повідомив громадський діяч, правозахисник Дмитро Шерембей, передає "Еспресо.Захід".

Деталі інциденту
За його словами, працівники Мукачівського ТЦК зупинили 23-річного водія вантажівки і почали його перевірку, хоч він не підлягає мобілізації.

"Водій повідомив, що везе ліки і важливу деталь – при транспортуванні має бути збережено холодовий ланцюг для того щоб препарати не зіпсувались. Якби це сталося, сотні людей могли б постраждати, що мало б непоправні наслідки. Тобто, заради незаконної мобілізації 23-річного водія, була зірвана поставка життєво важливих ліків для людей з ВІЛ", – написав правозахисник.

Шерембей наголосив, що персонал ТЦК проігнорував не тільки вік чоловіка, але і той факт, що при зупинці роботи рефрижератора, або при повному використанні палива, ліки можуть зіпсуватись

"Дії співробітників Мукачівського РТЦК та СП призвели до зриву поставки препаратів"
"Неправомірні дії співробітників Мукачівського РТЦК та СП призвели до зриву поставки препаратів до Тернополя та Івано-Франківська: 29 травня вантаж ліків не доїхав до місця призначення. За 4 години, під конвоєм, водія змусили пройти ВЛК і вручили повістку з вимогою явитись з речами в Мукачівський військомат на наступний день. Я повторюю: хлопцеві 23 роки, він в принципі не підлягає мобілізації! Віз АРВ-терапію в умовах спеціального температурного режиму, для пацієнтів, які потребують пожиттєвого щоденного лікування. В результаті, після проходження примусових і незаконних процесів в ТЦК водій був змушений повернутись в Київ, ліки не потрапили у місце призначення", – зазначив громадський діяч.

Він також додав, що понад шість годин лікарські засоби перебували в машині без водія і могли б просто зіпсуватися, якби в машині не було достатньо пального для підтримки температурного режиму, або виник збій.

"Коли ми говоримо про пацієнтів із тяжкими захворюваннями, які залежні від щоденного прийому препаратів, до прикладу онкохворі, або пацієнти замісної підтримувальної терапії, то зрив поставок рівноцінний загрозі життя. Що ми маємо? Якщо хтось думає, що це якийсь поодинокий випадок, мені шкода вас розчаровувати. Такі дії ТЦК не тільки протизаконні, вони дискредитують всю комунікацію держави щодо процесу мобілізації. Ми вже маємо дефіцит водіїв, а якщо такі історії, які не є поодинокими, будуть продовжуватись, то система медичних поставок буде геть паралізована. Від цих поставок залежать життя всіх — військових, цивільних і самих співробітників ТЦК. Ми підготували лист до міністра охорони здоров'я Віктора Ляшка про необхідність спільно із Командуванням Сухопутних військ ЗСУ терміново розробити алгоритм, який забезпечить безперешкодну роботу водіїв медичних і гуманітарних вантажів. Необхідно забезпечити персонал фармацевтичних логістичних кампаній можливістю отримати бронювання від мобілізації. По цьому конкретному кейсу — не зважаючи на те, що МОЗ підтверджує критичну важливість компанії Фармасофт (логістична компанія, яка працює з нашою організацією, де працює водій), документи щодо внесення організації в реєстр об’єктів критичної інфраструктури розглядаються вже понад 2 місяці. В підсумку, ми дійдемо до ситуації, коли просто нікому буде розвозити ліки. Це питання є важливим, адже наприклад лише наша організація протягом останніх двох років здійснила понад 4,5 тисячі поставок медичних товарів до понад 500 лікарень та організацій, а ми далеко не єдині на цьому полі. Задовольнити потреби медичної системи — це величезний людський ресурс, без якого неможливо забезпечити здоров’я та життя пацієнтів. Від глупства одного співробітника ТЦК будуть страждати тисячі...Ми очікуємо на швидке рішення питання логістики життєво необхідних препаратів на рівні МОЗ та Генштабу", - наголосив Шерембей.

Він вимагає відреагувати на дії Мукачівського РТЦК та СП, які, на його думку, порушили закон про мобілізацію щодо 23-річного водія гуманітарного вантажу та своїми діями поставили під загрозу життя пацієнтів.

"Загалом ця історія разом з іншими випадками актуалізує питання про доцільність існування ТЦК в тому вигляді як вони є. Я вважаю що ми можемо передати їх функції на рівень бригад і батальйонів , які є більш мотивованими. Рівень бригад і батальйонів — це більший рівень довіри, більша мотивація та той же обсяг роботи, який зараз робить ТЦК по суті дублюючи функціонал. ТЦК — це прошарок, який по факту демотивує і що найстрашніше нерідко бере гроші, стаючи джерелом корупції. Як тільки бригади та батальйони напряму будуть працювати з населенням, ми статистично побачимо зростання кількості добровольців", - підсумував громадський діяч.

Офіційна реакція ТЦК
У Закарпатському обласному ТЦК та СП вже відреагувавли на інцидент з 23-річним водієм вантажівки.

"Повідомляємо, що 29.05.2024 року на блокпосту в районі н.п. Нижні Ворота була зупинена вантажівка, за кермом якої був громадянин, який не мав при собі військово-облікових документів. Нагадуємо, що згідно чинного законодавства чоловіки від 18 до 60 років повинні при собі мати військово-облікові документи. Спільною групою оповіщення, яка складається з представників національної поліції та територіальних центру комплектування та соціальної підтримки, громадянин був доставлений до Мукачівського РТЦК та СП для уточнення військово-облікових даних. Перевіривши факти, йому була виписана повістка за місцем проживання. Не вперше ми вимушені нагадати логістичним компаніям та автоперевізникам відповідальніше ставитися до військового обліку своїх працівників", - йдеться у повідомленні.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-6

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Черговий зашквар тцк
Відповісти
Вопрос к ТЦК - почему они не выполняют свой конституционный долг - защиту Украины и отправляют на передовую гражданское население вместо себя???

Более миллиона ТЦКшников и полицаев в тылу ловят 500тыс учителей, водителей, грузчиков и продавцов, чтобы вместо себя отправить на фронт!... это маразм!.
========================================================
Конституція України

Стаття 17.
Оборона України, захист її суверенітету, територіальної цілісності і недоторканності покладаються на Збройні Сили України.

На території України забороняється створення і функціонування будь-яких збройних формувань, не передбачених законом

КОНСТИТУЦИЯ УКРАИНЫ

Стаття 17.
Збройні Сили України та інші військові формування ніким не можуть бути використані для обмеження прав і свобод громадян...


Власти Украины принимают законы, которые противоречат КОНСТИТУЦИИ!
ТЦК вообще не имеет никакого права действовать в правовом поле гражданского общества - у них нет ни закона об их создании, ни закона регламентирующего их действия!
По факту ТЦК - это незаконные вооруженные формирования!



Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні