Одна з країн ЄС пропонує біженцям добровільно повернутися в Україну

0
Одна з країн ЄС пропонує біженцям добровільно повернутися в Україну
Чехія запустила пілотну програму добровільного повернення українських біженців, яка передбачає оплату автобусних квитків для 400 осіб та санітарний транспорт для 30 хворих з бюджетом у 5,5 мільйонів крон. Програма триватиме з червня по листопад, біженці зможуть скористатися нею лише один раз.

Про це повідомляє OBOZ.UA з посиланням на Radio Prague International.

Цей проєкт, запущений міністерством внутрішніх справ Чехії, має на меті полегшити процес добровільного повернення для тих, хто отримав тимчасовий захист у країні.

Пілотний проєкт триватиме з червня по листопад і охоплюватиме до 400 осіб, яким будуть оплачені квитки на автобуси, та до 30 хворих, яким буде надано санітарний транспорт. Для реалізації цієї ініціативи з державного бюджету Чехії виділено 5,5 мільйонів крон. Біженці матимуть можливість скористатися цією програмою лише один раз, що забезпечить максимально ефективне використання виділених коштів.

Рішення про запуск програми було ухвалене урядом Чехії в середині травня, зважаючи на ситуацію з українськими біженцями в країні. За даними міністерства внутрішніх справ Чехії, станом на квітень 2023 року у країні перебували близько 339 тисяч громадян України, які залишили свої домівки через повномасштабне вторгнення Росії в Україну.

Ідея створення спеціальної програми добровільного повернення українських біженців виникла ще в серпні 2023 року. У цей період чеська влада повідомила про наміри підготувати ініціативу, яка б передбачала надання допомоги та відшкодування частини витрат на повернення. Це рішення було зумовлене зростанням кількості біженців, які залишалися в країні та не мали чітких планів щодо свого майбутнього.

Станом на квітень 2023 року в Чехії проживало близько 339 тисяч українських біженців. Це люди, які змушені були залишити свої домівки через військові дії. Однак останніми місяцями кількість біженців з тимчасовим захистом залишалася стабільною. Це свідчить про певну стабілізацію ситуації, але водночас про те, що значна кількість людей не змогла повернутися додому через об’єктивні обставини.

Важливо зазначити, що лише 20 тисяч українських біженців з понад 342 тисяч зможуть отримати дозвіл на довгострокове проживання в Чехії замість тимчасового захисту. Це створює додаткові труднощі для тих, хто не підпадає під ці квоти, і може стати стимулом для них для повернення на Батьківщину за допомогою нової програми.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
4

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні