Скільки часу волинянам доведеться жити за графіками відключення світла

0
Скільки часу волинянам доведеться жити за графіками відключення світла
​​З 14 травня в Україні, зокрема і на Волині, знову почали обмежувати електропостачання для споживачів. Експерти кажуть, що до відключення світла потрібно звикати.

Про це пише ТСН.

Дешевої електрики, яку виробляє Україна, стало менше в рази. 73% теплових електростанцій пошкоджені або зруйновані, 20% гідроенергетичних блоків не працюють. Запорізька АЕС, а це 45% атомки, окупована. Але й навіть за кордоном купити багато ми теж не можемо, бо наші дроти звідти не здатні пропустити більше 15% відсотків того, що нам потрібно.

Як розподіляються гроші з тарифу
Гроші з підвищеного тарифу підуть туди, куди й раніше. Просто держава зобов’язала дві державні генерації покривати різницю між ринковою ціною та тарифом. Поки були непобиті ракетами і не захоплені росіянами викручувались тепер замість доходів одні борги.

«Компанія сьогодні 60-65% своєї товарної продукції віддає на покриття ПСО, тобто залишається 35. А з тих 35 відсотків більша частина десь 20-25% йде на податки», - каже гендиректор Укргідроенерго Ігор Сирота.

В «Енергоатома» росіяни забрали Запорізьку АЕС - фактично половина його генерації. Та штука в тому, що це вам нічого не пояснює поки ви не дізнаєтесь про ПСО. Ці три літери розшифровуються як «покладення спеціальних обов'язків». Тобто ні атомники, ні гідроенергетики не можуть вам продати електрику так як хочуть. Наприклад досі ви плати по 2.68 за кіловат, а держава змушувала «Енергоатом» продавати енергію за тарифом ПСО тобто по 56 копійок. А все зароблене йшло на покриття дорогої електрики від теплових і зелених станцій.

«Тому оці тези, що тільки ці компанії отримують прибуток. Вони ж отримують прибуток і не залишають його собі - це ж девіденди, які повертаються в бюджет, які також і для інших компаній, які не несуть навантаження ПСО, це допомагає їм залучати додаткові ресурси, щоби відновлюватись, проводити ремонти і готуватися до зими», - каже заступниця міністра енергетики України Світлана Гринчук.

Відновлення енергетики: звідки беруть кошти
Від 2022 року в Україні працює Фонд підтримки енергетики, куди скидаються грошима винятково іноземці. Зараз там назбиралось вже півмільярда євро. З посиленням російських ударів чимало країн заявили, що готові внести додаткові кошти. Однак, цього замало. Шість масованих атак нанесли збитків у півтора мільярди доларів. Це втричі більше, ніж нам нині дають партнери. А отже Україна екстрено шукає фінанси, щоби підготуватись до зими.

«Ми порахували скільки ми можемо знайти ресурсів внутрішньо, в бюджеті, в компанії. Ми порахували, скільки ми маємо зараз допомоги від партнерів. Але, на жаль, цього недостатньо. І на жаль, без підняття тарифу - іншого рішення не було», - каже Світлана Гринчук.

Тариф підняли: чи довго ще вимикатимуть світло
Директор Центру досліджень енергетики Олександр Харчеко каже, що до відключень світла потрібно звикати. Це може тривати щонайменше два роки.

«Нам психологічно треба бути готовим до того, що така ситуація буде довго. А може і погіршитися», - додав президент Всеукраїнської енергетичної асамблеї Іван Плачков.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-5

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні