Церковне свято 15 червня: чим небезпечний цей день

0
Церковне свято 15 червня: чим небезпечний цей день
15 червня православні віряни за новим церковним календарем згадують святителя Михаїла, митрополита Київського.

Про це пише Уніан.

15 червня 2024 року - яке церковне свято сьогодні за новим і старим церковним календарем
2023 року Православна церква України перейшла на новий церковний календар, і дати православних свят із фіксованою датою (неперехідні свята) змістилися на 13 днів раніше. Однак частина вірян продовжують дотримуватися колишнього календаря - збереження старого стилю залишається правом релігійних громад і монастирів.

Яке сьогодні церковне свято в Україні за новим стилем

15 червня за новим календарним стилем (28 червня - за старим) - день пам'яті святителя Михаїла, митрополита Київського.

Святитель Михаїл був першим митрополитом Київським. За одними літописами він був сирієць, за іншими - болгарин або серб.

988 року Михаїл, за велінням патріарха Константинопольського Миколи Хризоверга, вирушив до Корсуня, а потім до Києва - до князя Володимира Великого, де хрестив місто і киян.

Про святителя Михаїла відомо як про тихого і суворого ієрарха. Усе своє життя він присвятив життя служінню церкві, проповідував Євангеліє, а також засновував церкви та духовні училища. Йому в усьому допомагав князь Володимир. Так, у Києві митрополит заклав монастир святого Архістратига Божого Михаїла та дерев'яну церкву - нині це Києво-Михайлівський Золотоверхий монастир. Після того, як святитель хрестив киян, то благословив Володимира на будівництво першої кам'яного храму - Десятинної церкви на честь Успіння Пресвятої Богородиці.

Помер митрополит 992 року, його мощі спочатку перебували в Десятинній церкві, а пізніше - у Ближніх печерах Києво-Печерського монастиря. У 1730 році мощі перенесли в Успенський храм лаври.

Церковне свято 15 червня за старим стилем

15 червня за старим календарним стилем - день пам'яті Києво-Братської ікони Божої Матері та святителя Никифора сповідника, патріарха Константинопольського.

Про що говорять прикмети на 15 червня
Прикмети цього дня такі:


• погана погода видалася - літо буде спекотним, а осінь теплою;

• вранці багато роси на траві - влітку буде хороший урожай;

• сни на 15 червня - віщі.

У народному календарі 15 червня - свято Фіта. Прозвали його так на честь великомученика Віта, пам'ять якого також звершується цього дня. Зазвичай у цю пору за старих часів закінчували сівбу - вважалося, що все посіяне після Фіта врожаю не дасть.

Що не можна робити 15 червня
15 червня, як і в інший день, церква виступає проти сварок, сварки, лайки, пліток, наклепу, жадібності, заздрощів, зневіри.

Народні прикмети цього дня забороняють відмовляти в милостині - можна стати жебраком, викидати їжу - це до голоду і безгрошів'я. День Фіта вважається одним із найбільш непередбачуваних у році - можуть відбуватися дрібні і великі неприємності, траплятися пожежі, нещасні випадки. Тому цього дня не радять наодинці ходити до лісу, в незнайомі місця і купатися у водоймах, щоб не сталося біди.

Що можна робити 15 червня
До святителя Михаїла звертаються з молитвами зцілити недуги, стати заступником і покровителем. Святому Віту моляться про захист домашніх тварин.

День сприятливий для домашніх клопотів, прибирання, дрібного ремонту, роботи в саду і городі, можна збирати лікарські трави. Добре цього дня подати милостиню або допомогти нужденним.

15 червня - іменини сьогодні
Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Григорій, Єфрем, Кіра, Михайло, Модест, Семен, Федір.

За старим стилем іменини у Дмитра, Івана, Костянтина, Марії, Никифора, Уляни.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні