Українці отримають по 900 гривень: Зеленський підписав закон

0
Українці отримають по 900 гривень: Зеленський підписав закон
Президент України Володимир Зеленський підписав закон №3731-IX (законопроект №11251) про уточнення діяльності Українського інституту книги з підтримки розповсюджувачів видавничої продукції та надання державної допомоги на придбання книг.

Про це у Facebook повідомила заступниця голови комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія кравчук.

"Президент підписав закон №11251 за мого з колегами авторства, який запускає механізм отримання молоддю сертифікатів на книжки. Вже цього року українці, яким починаючи з 1 січня 2024 року виповнилось 18 років, отримають сертифікат в "Дії" на суму 908 грн на електроні/паперові/аудіальні/для осіб з порушенням зору книжки", – йдеться у повідомленні.

За її словами, виділенні гроші з рахунків отримувачів перейдуть на підтримку українських видавців. Так, українці отримають книжки українською мовою за власним вибором, а видавництва, за попередніми підрахунками, зможуть за ці гроші видати додатково 1,5 - 2 млн примірників.

Також після уточнень в законі запрацюють субсидії для відшкодування оренди для приміщень книгарень. В законі надано чіткий порядок надання субсидій: список документів (+ тепер можна буде подавати належно завірені копії), зазначено строки розгляду заяв (10 днів) та оприлюднення результатів (5 днів).

Нардеп додала, що на це вже передбачені кошти в бюджеті, додаткових витрат з державної казни не буде.

Водночас директорка "Українського інституту книги" Олександра Коваль зазначила, що після підписання закону залишилися формальності: постанова КМУ, яка визначає порядок надання допомоги і внесення змін до порядку використання коштів УІК.

"І тоді 370 млн грн , виділені в бюджеті на цю програму, мають шанси з карток 18-річних щасливчиків, які отримають книжки українською мовою за власним вибором, поповнити рахунки українських видавців, які за ці кошти видадуть додатково 1,5–2 млн примірників", – підкреслила вона.

Варто зазначити, що законопроект №11251 пройшов реєстрацію в парламенті 10 травня 2024 року. 22 травня народні депутати прийняли документ. 17 червня він повернувся з підписом президента.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
5

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні