Бізнесмен-біженець заявив про катування у Волинському ПТПІ

0
Бізнесмен-біженець заявив про катування у Волинському ПТПІ
Бізнесмен-біженець Віктор Звягін став заручником у Волинському пункті тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства. Чоловік каже, що з нього знущається адміністрація, його регулярно б’ють, вимагають гроші та погрожують.

Як повідомили ІА «Волинські Новини» представниця Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Волинській області Юлія Спас, про те, що в пункті тимчасового тримання для іноземців та осіб без громадянства незаконно утримують людину та завдають їй тілесних ушкоджень, стало відомо із засобів масової інформації.

«Реагуючи на це повідомлення, наша моніторингова група виїхала у цей пункт тимчасового тримання для іноземців. Ми зараз перебуваємо тут, у нас є заявник – потерпіла особа Звягін Віктор Михайлович. Він незаконно перебуває тут з 13 травня, його незаконно утримують, не виконується рішення суду. Бо, відповідно до постанови Апеляційного суду від 13 травня, він уже має бути на волі. Більше того, нами зафіксовано у карті фіксації тілесних ушкоджень у форматі «Стамбульського протоколу» завдані тілесні ушкодження – гематома, опухлість обличчя», – поінформувала Юлія Спас.

Як додала, зі слів Віктора Звягіна, його побили саме у пункті тимчасового тримання.

Наразі всі обставини події з’ясовуються, на місце викликали поліцію, ДБ, також присутні представники прокуратури.

«Цей моніторинговий візит відбувається як реакція на публікації у ЗМІ щодо жорсткого поводження з людиною, а також незаконне позбавлення волі», – наголосила представниця Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Волинській області.

Як пишуть «Коментарі», бізнесмен Віктор Звягін 2019 році отримав статус біженця. Чоловік, маючи російське громадянство, заявив про тиск з боку російської правоохоронної системи. Тоді Державна міграційна служба України надала йому такий статус. З тих пір Звягін жив та працював в Україні, допомагав українській армії та за власні кошти купував машини, інший транспорт та прилади нічного бачення для ЗСУ.

Та на початку 2024 року ДМС скасувала власне рішення – Віктора Звягіна затримали під час відпустки в горах та відправили до Волинського пункту тимчасового перебування іноземців, які незаконно перебувають в Україні. Від початку лютого Звягінцев почав оскаржувати рішення міграційної служби в суді. Пройшов всі інстанції і врешті у червні отримав ухвалу Верховного суду, який задовільнив його касаційну скаргу та повернув статус біженця.

«Випустити мене на волю мали ще два місяці тому, після рішення апеляційної інстанції. Але я досі в ПТПІ. Тут я зазнаю знущань з боку адміністрації. Мене регулярно б’ють, вимагають гроші та погрожують», – розповів Віктор Звягін. За його словами, багато тижнів його продовжують утримувати незаконно.

«Десять тисяч доларів погрозами та знущаннями вимагає директор установи, ще три тисячі доларів – начальник охорони. Я виграв всі суди та маю законні підстави жити та працювати в Україні. Але ці люди фактично тримають мене в заручниках, підбурюють нелегалів з інших країн застосовувати до мене фізичне насилля. Я в розпачі та хочу повернутися до своєї родини», – заявляє Звягін.

В Україні у нього є дружина та двоє дітей. Протягом останніх років він побудував прозорий бізнес в сфері нерухомості та торгівлі автомобілями. Тепер каже – після політичного переслідування з боку РФ, зіштовхнувся з катуваннями.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні