Церковне свято 30 червня: заборони на 12 апостолів

0
Церковне свято 30 червня: заборони на 12 апостолів
30 червня за новим церковним календарем православні віряни відзначають Собор 12 апостолів. Також цього дня - день Всіх святих.

Про це пише Уніан.

30 червня 2024 року - яке церковне свято сьогодні за новим і старим церковним календарем
2023 року Православна церква України перейшла на новий церковний календар, тому православні свята з фіксованою датою (ті, що не переходять) змістилися на 13 днів раніше. Водночас частина вірян продовжують дотримуватися колишнього календаря - збереження старого стилю залишається правом релігійних громад і монастирів.

Яке сьогодні церковне свято в Україні за новим стилем

30 червня за новим календарним стилем (13 липня - за старим) - Собор 12 апостолів.

Собор славних і всехвальних 12 апостолів відзначають наступного дня після свята Петра і Павла. Свято 12 апостолів присвячене учням Христа - Петру, Андрію Первозванному, Іоанну Богослову, Якову Завєдєєєву, Пилипу, Варфоломію, Фомі, Левію Матвію, Якову Алфєєву, Юді Фаддею, Симону Кананіту та Матвію (замість Юди, який зрадив Ісуса).

Історія цієї дати починається в IV столітті. У Євангеліє сказано, що після воскресіння Христа на Його дванадцять учнів зійшов Святий Дух. Після цього вони змогли говорити різними мовами і проповідувати християнство в інших країнах. Також усі апостоли стали чудотворцями. Усі вони, крім Іоанна Богослова, загинули мученицькою смертю за свою віру.

Один з храмів на честь 12 апостолів знаходиться в Троїцькому Китаївському чоловічому монастирі (Київ).

***

30 червня 2024 року, як за старим, так і за новим стилем, у православній церкві відзначають День усіх святих. У свята немає фіксованої дати - його відзначають у першу неділю після Трійці.

Православна церква щодня згадує одного або кількох святих, але цього дня вшановують усіх угодників Божих. Уперше День усіх святих згадується в IV столітті, а відзначають його з V століття.

Святими в церкві вважають тих, хто за всіх людських слабкостей і недоліків зумів наблизитися до світу божественного і прославився як життєвими заслугами, так і через смерть. Залежно від подвигу святого його прославляють у певному лику: апостоли, рівноапостольні, святителі, мученики, сповідники тощо. Першими святими, яких у церкві шанували особливим чином, були мученики.

Церковне свято 30 червня за старим стилем

30 червня за старим календарним стилем - день пам'яті мучеників Мануїла, Савела та Ісмаїла Персидських.

Про що говорять прикмети на 30 червня
Прикмети дня говорять про те, яким буде літо і погода найближчим часом:

зозуля кукує - літо видасться довгим і спекотним;

зозуля замовкає - до ранньої зими і раннього снігу;

роси зранку багато - погода буде сонячною;

риба короп пішла на дно - до негоди.

У народному календарі 30 червня - свято 12 апостолів, Всіх святих. Цей день зазвичай дуже спекотний, тому зазвичай влаштовують сінокіс.

Що не можна робити 30 червня
30 червня, як і в інші дні, церква виступає проти лайки, сварок, злості, заздрості, не схвалює плітки, наклеп, жадібність, зневіру.

Також цього дня не слід вживати алкоголь, займатися прибиранням, працювати на городі та в саду, а також відмовляти в допомозі.

Про що помолитися і що можна робити 30 червня
У дванадцяти апостолів і святих Церкви просять допомоги в будь-яких починаннях, захисту для сім'ї та дому від бід і хвороб. У свято потрібно помиритися з тими, з ким у сварці, попросити вибачення, подати милостиню й обов'язково допомогти тому, хто потребує.

На Собор 12 апостолів, як і на Великдень, у народі прийнято фарбувати яйця, тому свято ще називають другим Великоднем. 12 яєць фарбують у жовтий колір: яйце уособлює життя, а жовтий колір символізує сонце. Крашанками пригощають рідних і близьких та бажають Божої благодаті, здоров'я, душевного спокою та миру. Більшість страв на столі також мають бути з яєць, наприклад, яєчня - із салом, шинкою, зеленню, сиром, рибою та іншими добавками.

30 червня - іменини сьогодні
Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Андрій, Іван, Матвій, Никандр, Петро, Тимофій, Пилип, Яків.

За старим стилем іменини у Кирила, Максима, Микити, Климента.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні