Чому деяких людей частіше кусають комарі

0
Чому деяких людей частіше кусають комарі
Нідерландські науковці з'ясували, чому деякі люди майже не страждають від укусів комарів, а інші — навпаки. З'ясувалося, що комар обирає свою жертву за парами вуглекислого газу, який виникає внаслідок людського дихання.

Про це повідомляє TrueUA з посиланням на LiveScience.

Коли людина видихає, вуглекислий газ з її легенів не одразу змішується з повітрям, а тимчасово залишає певний шлейф, за яким комарі "вистежують" свою жертву.

"Москіти починають орієнтуватися на імпульси вуглекислого газу та продовжують летіти проти вітру, оскільки відчувають вищу концентрацію, ніж містить звичайне навколишнє повітря", — наголошує ентомолог з Університету Вагенінгена в Нідерландах Йооп ван Лун.

Так, комарі можуть відстежувати людину на відстані до 50 метрів. Проте, коли комарі підходять приблизно на один метр від групи потенційних цілей, вони враховують багато факторів, які відрізняються від людини до людини. Йдеться про температуру шкіри, наявність водяної пари та колір одягу. За словами науковців, найважливішою відмінністю, на яку покладаються комарі, коли вибирають одну людину серед групи інших, є хімічні сполуки, що виробляються колоніями мікробів, які живуть на шкірі.

"Бактерії перетворюють виділення наших потових залоз на летючі сполуки, які потрапляють через повітря в нюхову систему на голові комарів", — зазначає вчений.

Водночас ці хімічні групи є складними, адже їх є понад 300 різних видів. Також вони відрізняються від людини до людини залежно від генетичних варіацій і середовища, у якому перебуває особа. За словами доцента біології Вашингтонського університету Джеффа Ріффелла, якщо порівняти батька і доньку, то між ними можуть бути відмінності у співвідношенні хімічних речовин, які виробляють мікроби на їхній шкірі.

Саме незначні відмінності в складі цих хімічних часток можуть пояснити великі відмінності в тому, скільки укусів комарів отримує людина. З часом склад цих мікробних колоній також може змінюватися, особливо якщо людина хворіє. Вчений також додав, що люди не мають контролю за тим, які саме мікроби перебувають на їх шкірі, але можуть змінити колір одягу, який теж може вплинути на увагу до людини з боку москітів.

"Комарі люблять чорний колір, тому подумайте про те, щоб одягнути щось світліше під час наступного приготування їжі чи прогулянки", — додав Ріффелл.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні