На вихідних Землю накриє магнітна буря червоного рівня

0
На вихідних Землю накриє магнітна буря червоного рівня
Геомагнітний шторм, який почався 9 серпня, триватиме на Землі ще два дні. 10-11 серпня нас очікують шостибальні за К-індексом магнітні бурі.

Про це пише obozrevatel.

Такий прогноз надає Центр космічної погоди Національного управління океанічних та атмосферних досліджень США. Щоправда, у Центрі зазначили, що за 12 годин прогноз може незначно змінитись.

Аналогічні дані наводять і фахівці з Мeteoagent. Бурі 10-11 серпня наледать до червоного рівня небезпечності, тобто такі геомагнітні збурення можуть негативно і доволі потужно впливати на людей і техніку.



Згідно з детальним прогнозом, пік геомагнітного шторму прийдеться на 10 червня (для нашого часового поясу – у другій половині дня, приблизно у 15:00). Проте вже у другій половині неділі буря почне швидко вщухати. І вже зранку понеділка очікується, що геомагнітні коливання на Землі увійдуть до норми.

Хоча розпочавшийся геомагнітний шторм вважається потужним, фахівці його класіфікують як G2. Бурі класу G3 спричиняють на Землі так звані аврори (тобто полярні сяйва, які можна побачити не лише на полюсах планети). А рівень G4 передбачає, що на Землі, крім серйозних перешкод у зв'язку, можуть виникнути серйозні порушення супутникової і радіочастотної навігації. Вищі за небезпекою лише шторми G5, але вони бувають вкрай рідко.

У чому причина

За даними астрономів, пляма AR3663 – найактивніша сонячна пляма 25-го сонячного циклу – зробила ще один коронарний викид, коли наближалася до західного краю Сонця. Такий же викид спричинила і сусідня пляма AR3664. Обидві викиди співпали у часі а спричинили геомагнітний шторм.

На щастя, вектор коронарних викидів був спрямован не на Землю, тому буря хоч і потужна, 6-бальна за К-індексом, за класом вона лише G2.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні