12 серпня - Фотя Повітковий: що сьогодні не можна робити

0
12 серпня - Фотя Повітковий: що сьогодні не можна робити
12 серпня за новим церковним календарем православні віряни згадують мучеників Фотія та Аникиту. У народі день прозвали Фотя Повітковий.

Про це пише УНІАН.

Про що говорять прикмети на 12 серпня
- випало роси багато - ще тиждень стоятиме ясна погода;
- похмуро цього дня - бабине літо буде коротким;
- туман над лісом - чекай дощу;
- іній і перші заморозки 12 серпня - буде багатий урожай озимих, цибулі та часнику.

У народному календарі 12 серпня - свято Фотія, Фотя Повітковий. За старих часів люди цього дня прибирали у повітках - приміщеннях для зберігання корму, сіна, дров і городнього інвентарю, звідси й пішла назва свята. Народне свято 12 серпня відоме також під назвами Михей-тиховій, Іван Воїн, Силуан і Сила, Силін день.

Що не можна робити 12 серпня
12 серпня, як і в інший день, церква не схвалює і виступає проти лихослів'я, лайки, пліток, наклепу, заздрості та жадібності, помсти, розпачу. Не можна відмовляти в допомозі та милостині тому, хто просить.

У народі кажуть, що сьогодні не слід влаштовувати гучні застілля - цей день любить тишу. Не радять свататися 12 серпня - дівчина може відмовити або виникнуть проблеми під час весільних клопотів. Також вважається, що цього дня не можна проходити повз церкву, особливо незаміжнім дівчатам, інакше довго не вийдуть заміж - варто зайти до храму хоча б ненадовго та помолитися.

До свята Успіння Пресвятої Богородиці триває Успенський піст - тим, хто дотримується посту, в цей час не можна їсти продукти тваринного походження.

Що можна робити 12 серпня
У молитвах до святих Аникити і Фотія звертаються з проханнями про швидке одужання, просять здоров'я для рідних, захисту від сімейних негараздів, потопів, пожеж, війни та міжусобиць. Святих вважають покровителями церковних учителів і місіонерів - вони допомагають творити добрі справи.

За народними звичаями в цей час сіяли озимі. Добре сьогодні робити прибирання в коморах, на балконі, а також збирати обліпиху і заготовляти її на зиму - у народі вірять, що цього дня вона має особливі лікувальні властивості.

12 серпня - іменини сьогодні
Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Олександр, Олексій, Антон, Аркадій, Василь, Віссаріон, В'ячеслав, Герман, Дмитро, Юхим, Іван, Ілля, Леонід, Матвій, Михайло, Микола, Памфіл, Петро, Сава, Сергій, Степан, Федір, Яків.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні