Українські полярники зафіксували надзвичайно рідкісне явище

0
Українські полярники зафіксували надзвичайно рідкісне явище
Українським полярникам вдалося зафіксувати унікальне явище – південне полярне сяйво - aurora australis.

Про це повідомляють у Національному антарктичному центрі.

Побачити його біля української антарктичної станції "Академік Вернадський" можна надзвичайно рідко через кілька причин.

По-перше, цей район розташований досить далеко від південного магнітного полюса Землі, по-друге - тут постійно дуже хмарно.

Як пояснив геофізик 29-ї УАЕ Юрій Отруба, щоб сяйво було видно біля "Вернадського", мають відбуватися сильні збурення магнітного поля Землі, а це буває нечасто.

"Приладами ми реєструємо такі події в нашій геомагнітній обсерваторії – до речі, вона зараз одна з кращих в усій Антарктиці. Однак побачити сяйво очима і зафіксувати на фото – велика удача, за мої вісім зимівель це сталося чи не вперше. Бо здебільшого коли прилади показують значні зміни магнітного поля, то в нас або небо затягнуте хмарами, або ж літній період, коли майже весь час світло", – каже Отруба.

Саме зараз же відбувся винятковий збіг потрібних подій. Перше - в Антарктиці – зима, тож біля "Вернадського" більшу частину доби темно. Друге - уже кілька тижнів у районі станції морозна погода та чисте небо. Третє - прилади української геомагнітної обсерваторії зафіксували магнітну бурю рівня К-8 за індексом Бартельса (він описує відхилення магнітного поля Землі від норми протягом тригодинного інтервалу й може набувати значень від 0 до 9).

Водночас полярники відзначають, що сяйво не було яскравим – виявити його допоміг фотоапарат.

"На око воно виглядало як легка біла імла, трохи з рожевим відтінком. Але коли ми цю імлу сфотографували, то зрозуміли, що то і є сяйво, на фото проявилися зелений та фіолетовий кольори", – розповіла геофізикиня 29-ї УАЕ Анна Соіна.

Фіксація магнітної бурі та південного сяйва відбулася вночі 12 серпня – тоді ж, коли в деяких регіонах України спостерігали північне сяйво.

Науковці нагадують, що під час сильних магнітних бур полярні сяйва можна побачити там, де вони зазвичай не спостерігаються. Магнітні бурі пов'язані з корональними викидами Сонця, коли величезний потік плазми з "вмороженим" магнітним полем рухається в бік Землі. Взаємодія магнітного поля Сонця та магнітного поля Землі якраз і спричиняє висипання заряджених частинок у верхні шари атмосфери, які люди бачать як сяйво.







Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні