10 вересня - Петра і Павла: що сьогодні заборонено робити

0
10 вересня - Петра і Павла: що сьогодні заборонено робити
10 вересня за новим церковним календарем згадують святителів Петра і Павла, єпископів Нікейських, а також преподобного Павла Послушливого, Києво-Печерського.

Про це пише УНІАН.

Про що говорять прикмети на 10 вересня
- якщо на горобині багато ягід - осінь буде дощовою, а зима - дуже морозною і суворою;
- мало ягід на горобині - осінь буде сухою;
- дощ цього дня - ще буде тепло;
- день видався сонячний - кінець місяця буде з негодою.

У народному календарі 10 вересня - свято Петра і Павла Горобинників. Цього дня в особливій пошані була горобина.

Що не можна робити 10 вересня
10 вересня, як і в інший день, Церква виступає проти сварок, лихослів'я, помсти, пліток і наклепу, осуду, заздрості, жадібності та відчаю. Не можна відмовляти тим, хто просить про допомогу.

Народні прикмети дня не радять сьогодні залишати безлад у домі та зашторювати вікна - вважається, що в цей час сонце має особливу силу.

Що можна робити 10 вересня
У молитвах до святителів Петра і Павла просять про вдалу і спокійну зиму, щоб добре перезимувати і дочекатися приходу весни.

У народі цього дня традиційно збирали горобину - її сушили, готували варення, робили корисні настоянки. З давніх часів горобину шанували як рослину, що має захисні та цілющі властивості. Горобинове дерево намагалися обов'язково посадити біля будинку. Грона горобини, залишені на столі або на підвіконні цього дня, принесуть у дім щастя. Також гілочку горобини можна підвісити над вхідними дверима - для захисту від недобрих людей.

10 вересня - іменини сьогодні
Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Андрій, Василь, Гавриїл, Гліб, Євген, Іван, Климент, Костянтин, Микола, Павло, Петро, Семен, Тетяна.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні