РФ вставляє українські SIM-картки у «Шахеди»: що це означає

1
РФ вставляє українські SIM-картки у «Шахеди»: що це означає
Росія оснастила свої дрони-камікадзе SIM-картками українських мобільних операторів, щоб покращити їхні можливості наведення.

Про це пише Business Insider із посиланням на британського військового експерта Джека Вотлінга, передає УНІАН.

За його словами, SIM-картки в Shahed-136 використовуються двома способами. По-перше, тріангуляція від пеленгів базових станцій мобільного зв’язку є додатковою системою навігації для дрона. Тобто це допомагає безпілотнику краще орієнтуватися на місцевості.

По-друге, підключення дрона до мережі мобільного зв’язку дає росіянам дешеву систему прямого зв’язку з безпілотником, отримуючи від нього телеметричні дані під час польоту, наприклад, точне місце і час його збиття. Ці дані можуть бути корисними при плануванні наступних ударів.

"Звичайно, є щось досить підозріле в мобільному телефоні, який рухається зі швидкістю 350 км/год, і тому цю поведінку можна відстежити, і можна відрізати SIM-карти, ідентифіковані як такі, що використовуються для таких зловмисних цілей", — каже Вотлінг.

Однак це можливо лише в тому випадку, якщо оператор мобільного зв’язку має ефективні канали зв’язку зі службами безпеки, наголошує аналітик.

За словами Вотлінга, дану тактику росіяни застосовують щонайменше з кінця 2023 року, коли вперше публічно стало відомо про виявлення модемів 4G-зв’язку у збитих безпілотниках.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-6

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
а чому досі сім карки не продають лише в авторизованих центрах і лише по паспортним даним?
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні