Українські підприємства через брак робочої сили наймають жінок та підлітків

0
Українські підприємства через брак робочої сили наймають жінок та підлітків
В Україні через повномасштабну війну спостерігається дефіцит робочої сили. Підприємства намагаються покрити гостру нестачу кадрів, наймаючи більше жінок на традиційно чоловічі посади, та звертаються до підлітків, студентів й працівників старшого віку.

Про це пише TrueUa з посиланням на Reuters. Стверджується, що у зв'язку з тим, що мільйони людей, переважно жінок і дітей, перебувають за кордоном, а десятки тисяч чоловіків мобілізовані в армію, криза зайнятості може поставити під загрозу економічне зростання та післявоєнне відновлення України.

Зазначається, що Київ втратив понад чверть своєї робочої сили після вторгнення Росії в лютому 2022 року. Так, за даними опитування, майже 60% українських підприємств заявляли, що пошук кваліфікованих працівників є їхньою головною проблемою. Директор зі сталого розвитку металургійної компанії "Метінвест", одного з найбільших роботодавців України, штат якого налічує близько 45 тисяч осіб, Тетяна Петурк зауважила, що наявний дефіцит персоналу впливає на виробництво.

"Кадрову нестачу відчуваємо не тільки ми, це відчувають усі підприємства в регіонах, у тому числі наші підрядники", — зауважила вона у коментарі Reuters.

Наразі компанії змінюють наймання та бізнес-практику, автоматизують, ротують наявний персонал і розширюють його посадові інструкції, Також компанії повторно наймають пенсіонерів і пропонують більше переваг, особливо для молодих працівників. Видання додає, що галузі, де більше працівників чоловічої статі, сильніше страждають від нестачі персоналу. Йдеться про будівельний сектор, транспорт, гірничодобувну промисловість та інші галузі, які постраждали через мобілізацію.

"Щоб зберегти економіку, український уряд надає повні або часткові відстрочки для критично важливих компаній. У секторах енергетики та виробництва зброї 100% персоналу мають право на відстрочку від призову. У деяких інших секторах фірми можуть утримувати 50% чоловічого персоналу. Але процес отримання відстрочки тривалий і складний", — йдеться у повідомленні.

Зокрема, у сільськогосподарському південному районі Миколаївщини жінок готують на трактористок. Працівники жіночої статі все частіше працюють водіями трамваїв і вантажівок, шахтарями, охоронцями та складськими робітницями. Також підприємці та економісти очікують, що проблеми на ринку праці залишаться. Водночас роботодавці в Україні активно звертають увагу на молодь, пропонуючи навчання, досвід роботи та цільові пакети пільг.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні