Захід фінансує путінських військових, - Politico

1
Захід фінансує путінських військових, - Politico
У першій половині 2024 року західні союзники України купили палива, виробленого з російської нафти, на суму приблизно 2 мільярди доларів. Така ситуація склалася через санкційну лазівку, яка дозволяє переробляти нафту з РФ на іноземних НПЗ.

Про це повідомялє УНІАН з посиланням на видання Politico.

Аналіз Центру досліджень енергетики та чистого повітря і Центру вивчення демократії показав, що поставки бензину, дизельного палива та інших продуктів з російської нафти зросли останніми місяцями внаслідок імпорту з трьох турецьких нафтопереробних заводів.

Цей імпорт технічно законний, тому що, попри санкції, країни можуть купувати пальне російського походження, якщо його попередньо переробляють в іншій країні, наприклад, у Туреччині. Згідно з доповіддю, Туреччина - і західні компанії, що купують у неї нафту, - дедалі активніше користуються цією лазівкою в нафтопереробці, незважаючи на неодноразові прохання України закрити її.

Тільки в першій половині 2024 року ЄС, США, Велика Британія та інші західні країни закупили на турецьких підприємствах палива, виробленого з російської нафти, на суму близько 2 мільярдів доларів. Туреччина, зі свого боку, скористалася знижками Москви в розмірі від 5 до 20 доларів за барель, збільшивши щорічні закупівлі в Росії на 34% 2023 року і на колосальні 70% цього року.

"Коли ЄС імпортує бензин із Туреччини, він на 10% дешевше, ніж із Саудівської Аравії", - каже аналітик Вайбхав Рагхунанда. "Але цю економію не отримують споживачі; вигоду отримують тільки компанії і трейдери. Хтось наживається на цій торгівлі, але не прості люди".

Хоча політики ЄС і США захищають угоду про санкції, стверджуючи, що вона позбавляє Москву "премії за переробку", галузь викопного палива залишається рятувальним кругом для військової машини РФ. Згідно з аналізом, податкові надходження від продажу палива західним країнам, дозволили б Росії набирати додатково 6 200 солдатів на місяць для війни в Україні.

За даними авторів доповіді, один із турецьких НПЗ - Star Aegean, що належить Азербайджану, на 98% залежить від нафти з РФ, причому близько 73% постачань здійснює російський енергетичний гігант "Лукойл", проти якого США ввели санкції. Проте майже дев'ять із десяти барелів із НПЗ йдуть західним союзникам, які підтримують Україну.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-4

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
тому і не дають союзнички далекобійної зброї, щоб українці не стріляли по дойній корові. всі ті сранкції лише для окозамилювання
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні