Стала відома назва інтернату на заході України, де директор гвалтував дітей

0
Стала відома назва інтернату на заході України, де директор гвалтував дітей
Через скандал щодо насильства над вихованцями Великолюбінського багатопрофільного навчально-реабілітаційного центру (колишній інтернат) поблизу Львова директора цієї установи 64-річного Степана Мащака відсторонили від роботи. Він очолював навчальний заклад близько 20 років.

Про ймовірне фізичне, сексуальне та психологічне насилля над вихованнями згаданої установи з боку її директора повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, пише ZAXID.NET.

У понеділок, 30 вересня, на скандал у Великому Любіні відреагував голова Львівської ОВА Максим Козицький. Він розповів, що після заяви Дмитра Лубінця керівництво області вирішило провести службове розслідування для перевірки фактів можливих порушень в навчально-реабілітаційному центрі. На час проведення цієї перевірки, директора відсторонили від роботи.

У той час безпосереднє керівництво освіти Львівщини уникає коментарів щодо заяв про насилля над дітьми в Великолюбінському багатопрофільному навчально-реабілітаційному центрі. ZAXID.NET не вдалося отримати коментар директора департменту освіти і науки ЛОВА Олега Паски. На дзвінки він не відповідав, а у пресслужбі облдержадміністрації повідомили, що від коментарів він утримується.

Представник омбудсмена на Львівщині Тарас Подвірний розповів, що справа перебуває на особистому контролі уповноваженого з прав людини Дмитра Лубінця. Натомість міцеві служби досі не фіксували порушень в навчальному закладі. Зі слів Подвірного, в інтернаті він був навесні 2023 року з моніторинговим візитом, і тоді порушень не виявили. Восени минулого року він отримував скарги щодо порушень в цій установі, про що, зокрема, 11 жовтня 2023 року скеровував повідомлення в поліцію, однак вони теж не підтвердилися.

«У нас були різні звернення, в тому числі від громадських організацій, за якими ми скеровували в поліцію відомості. У відповіді на мій лист, зокрема, поліція повідомляла, що дані факти не підтверджувалися. Ми ж не можемо як офіс омбудсмана підміняти собою правоохоронні органи», – сказав він ZAXID.NET.

Великолюбінський багатопрофільний навчально-реабілітаційний центр (колишній інтернат) є комунальним закладом Львівської облради. Там навчається 58 учнів – це сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти з неблагополучних сімей та з особливими освітніми потребами.

Навчальний заклад близько 20 років очолює Степан Мащак. Ще у 2014 році Городоцький районний суд покарав Степана Мащака за корупцію. У матерілах справи йдеться про те, що у 2013 році директор інтернату встановлював надбавки та премії своїй дружині, яку працевлаштував у цьому закладі на посаді медсестри ще у 2005 році. Директор інтернату свою вину визнав, але пояснив, що не до кінця розуміє зміст закону про запобігання корупції. Суд визнав його винним у конфлікті інтересів та призначив штраф 170 грн.

Нагадаємо, омбудсман Дмитро Лубінець заявив про можливе вчинення фізичного, психологічного та сексуального насилля в згаданому навчальному-реабілітаційному центрі. Вихованці поскаржилися, що директор вчиняв дії сексуального характеру стосовно дівчат-вихованок, публічно принижував, а також погрожував побиттям та поміщенням до психіатричної лікарні за «погану поведінку» чи порушення розпорядку дня.

При цьому омбудсман наголосив, що впродовж року діти та інші особи в їх інтересах зверталися із заявами до поліції, місцевої служби у справах дітей та департаменту освіти, проте не отримали жодного реагування.

Натомість у поліції запевнили, що у 2024 році не отримували заяв щодо протиправних дій директора інтернату. У 2023 році за заявою представника ГО там була проведена перевірка за участі співробітників департаменту освіти і науки ЛОДА, яка жодних порушень не підтвердила. Зараз справу розслідують за статтею про сексуальне насильство над неповнолітніми (ч. 3 ст. 153 ККУ).
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні