Ціни на продукти в Україні різко зростають: що сталося

0
Ціни на продукти в Україні різко зростають: що сталося
В Україні швидко підвищуються ціни на харчові продукти. У серпні річна споживча інфляція вже досягла 7,5%. Зміни будуть відбуватися і надалі.

Про це повідомив НБУ у своєму Макроекономічному та монетарному огляді.

В установі зазначили, що одним із ключових факторів зростання споживчої інфляції стало прискорення продовольчої інфляції. Це пов'язано з відновленням зростання цін на сирі продукти через зменшення пропозиції, викликане посухою. Ціни на оброблені продукти зростали швидше через подорожчання сировини, збільшення витрат на енергозабезпечення та зарплати.

У вересні інфляція у річному вимірі досягла 8%. Більшість непродовольчих товарів дорожчали під впливом курсу валют. Однак ціни на одяг та взуття знижувалися, ймовірно, через посилення конкуренції між імпортною та вітчизняною продукцією. Темпи зростання цін на послуги прискорилися через збільшення виробничих витрат бізнесу.

А от зростання цін на пальне в серпні сповільнилося з огляду на запаси пального та нижчі очікуваних цін на нафту.

Ціни на алкоголь знижувалися повільно, а подорожчання тютюнових виробів сповільнилося, але ціни зростали, зокрема під впливом боротьби з тіньовим ринком.

Разом з тим збільшилося зростання цін на фармацевтичну продукцію, медичні товари та обладнання, ймовірно, через курс валют.

Як уникнути маркетингових "гачків"
Ми вже пояснювали, що всі товари в магазинах мають своє місце, яка виконує певну функцію, аби ви купували більше продуктів. Однак, якщо ви хочете уникнути цієї маніпуляції, то це можна легко зробити.

Для початку варто усвідомити ці стратегії та уміти їх розпізнавати. Завдяки цьому ви зможете приймати більш обдумані рішення під час кожного походу до магазину. Разом з тим, плануйте всі свої покупки заздалегідь, а ще краще – складіть список того, що вам треба.

Так ви не робитимете імпульсивних покупок, а отже будете розумно плануватимете свої витрати. Однак це не всі маркетингові "гачки", а більше про них ви можете дізнатися тут.

Як правильно обирати продукт за складом
Ми вже писали про те, що спочатку треба уважно читати етикетки на упаковці, де зазначено всі інгредієнти. Але також зверніть увагу на те, в якому порядку вони вказані. Здебільшого їх показано за зменшенням кількості. Виходить, що спочатку у списку ви помітите ті компоненти, яких найбільше.

Разом з тим варто:

уникати трансжирів і гідрогенізованих олій. Вони можуть бути шкідливими для серця;
уникати високого вмісту цукру, а іноді його краще і взагалі уникати;
обережно ставтеся до консервантів, барвників та ароматизаторів. Деякі з них можуть викликати алергічні реакції або інші проблеми зі здоров'ям;
віддавайте перевагу натуральним продуктам.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні