Чому 11 жовтня свято називають «Пилипова канитель»

0
Чому 11 жовтня свято називають «Пилипова канитель»
11 жовтня за новим церковним календарем згадують апостола від 70-ти Филипа, а також Феофана Сповідника.

Про це пише УНІАН.

Про що говорять прикмети на 11 жовтня
- листя падає тильною стороною догори - наступного року буде багатий урожай;
- кури нахохлилися - похолодає;
- вітер північний у цей день - зима буде холодна і сніжна.

У народному календарі 11 жовтня - свято Пилипова канитель. День так прозвали за старих часів - через те, що намагалися встигнути багато чого зробити по господарству до того, як зіпсується погода і розвезе дороги.

Що не можна робити 11 жовтня
Сьогодні Церква, як і в будь-який інший день, не схвалює сварок, лихослів'я, пліток, наклепів і осуду, а також заздрості, жадібності, помсти і відчаю. Не слід відмовляти тим, хто просить про допомогу.

За народними прикметами в цей день не можна лінуватися - неробство називають великим гріхом, оскільки святий Филип був великим трудівником. Не слід залишати безлад у домі - бо гроші втратиш, і користуватися гострими предметами - можна поранитися. Не варто цього дня відкладати заплановані справи - пізніше їх буде важко зробити або не вдасться.

Що можна робити 11 жовтня
Святому Феофану моляться за здоров'я фізичне і душевне, просять захисту від злих сил. До апостола Филипа звертаються в складних ситуаціях.

За старих часів 11 жовтня жінки традиційно вишивали і використовували для цього тонку золоту нитку, яку витягали з дроту. Цей процес був дуже довгим і трудомістким, а сама нитка називалася канитель. Власне, звідси слово отримало і своє переносне значення.

Цього дня слід добре попрацювати, зробити прибирання в домі, а також встигнути до зими облаштувати свій побут.

11 жовтня - іменини сьогодні
Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Пилип, Анатолій, Макар, Йосип, Антон, Ісаакій, Олександр, Лев, Зінаїда, Вікторія, Іларіон.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні