14 жовтня згадують Миколу Святошу: заборони на сьогодні

0
14 жовтня згадують Миколу Святошу: заборони на сьогодні
14 жовтня за новим церковним календарем згадують мучеників Назарія, Гервасія і Протасія, мученицю Параскеву Сербську, а також преподобного Миколу Святошу, князя Чернігівського і Києво-Печерського чудотворця.

Про це пише УНІАН.

Про що говорять прикмети на 14 жовтня
- дощ зранку - завтра буде гарна погода;
- тепла і сонячна погода - осінь буде затяжною;
- сніг випав - Різдво буде без снігу;
- північний вітер - до холодної зими, південний - до м'якої.

У народному календарі 14 жовтня - свято Параскева Брудниха. Бруднихою її прозвали тому, що в цей час починалися сильні дощі, земля розмокала і перетворювалася на бруд.

Що не можна робити 14 жовтня
Сьогодні, як і в будь-який інший день, Церква не схвалює сварок, лихослів'я, пліток, наклепів і осуду, а також заздрості, жадібності, помсти і відчаю. Не слід відмовляти в допомозі тим, хто просить.

Народні прикмети дня забороняють прати, шити, вишивати, прасувати, робити прибирання - це до неприємностей. Не можна турбувати землю - копати, садити тощо, а також вирушати в далеку дорогу - можуть чекати невдачі. Заборони на роботу стосуються особливо жінок - цей день потрібно присвятити молитвам святій і самій собі, а всі турботи відкласти на потім.

Що можна робити 14 жовтня
Святу Параскеву вважають покровителькою жінок. Їй моляться про зцілення ран, хвороб і про захист від пристрастей.До преподобної, як і до Богородиці на Покрову, звертаються дівчата та жінки з проханнями про заміжжя, гарного нареченого, щасливе сімейне життя і про зцілення жіночих хвороб, зубного, головного болю, лихоманки.

У Миколи Святоші просять зцілення від хвороб і клопотання перед Господом у важких життєвих ситуаціях.

Добре цього дня допомогти нужденним, нагодувати бездомних тварин. За народною прикметою 14 жовтня потрібно готувати пшеничну кашу з маслом - на удачу.

14 жовтня - іменини сьогодні
Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Парасковія, Ігнатій, Кузьма, Максиміліан, Михайло, Назар, Микола, Петро.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні