Як окупанти катували та знущалися над цивільними українцями на Харківщині

0
Як окупанти катували та знущалися над цивільними українцями на Харківщині
Правоохоронці розкрили чергові злочини росіян, які вони чинили на окупованих територіях.

Про це інформує 14 жовтня Харківська обласна прокуратура.

Нелюди встромляли на допитах ніж у ногу і прокручували.

Обвинувачені — військовослужбовці 3 стрілецького взводу 4 стрілецької роти 1 стрілецького батальйону 202 мотострілецького полку «ЛНР» та начальник штабу батальйону 126 полку військ національної гвардії федеральної служби військ національної гвардії РФ.

З 2 березня 2022 року російські військові, серед яких були і шестеро обвинувачених, окупували селище Савинці та село Довгалівка Ізюмського району. За даними слідства, під час окупації вказаних населених пунктів фігуранти утримували у катівнях проукраїнськи налаштованих громадян та знущались з них.

Щоб отримати від затриманих інформацію про українських військових та місцевих мешканців, які допомагають ЗСУ, окупанти застосовували фізичне, психологічне насильство і тортури.

«Потерпілим зв’язували руки за спиною, били по життєво важливих органах, здійснювали постріли з автоматичної зброї поруч з ними, деяких вивозили в ліс та імітували розстріл. Людей утримували в нелюдських умовах, без доступу до їжі, води та в антисанітарних умовах», — йдеться в повідомленні.

Зазначено, що одному з незаконно затриманих чоловіків російські військові декілька разів встромили ніж у ногу та провертали його в рані, щоб завдати якомога більшого болю.

Один із потерпілих — депутат селищної ради Савинської ОТГ. Його допит особисто проводив начальник штабу батальйону 126 полку військ національної гвардії федеральної служби військ національної гвардії рф. Він погрожував депутату фізичним каліцтвом, а саме відрізанням статевих органів.

читайте також:
За втечу з війни взяли під варту військового, який мав поранення і двічі горів у танку: подробиці
«У цей час інший обвинувачений бив потерпілого. Після знущань окупанти вийшли з катівні. Вже надалі депутат почув, як відкрились у двері та всередину приміщення окупанти кинули димову шашку, від якої він почав задихатися», — розповіли правоохоронці.

Фігуранти витягнули чоловіка на двір, накинули йому мотузку на шию та почали стискати, поступово обмежуючи доступ повітря. Водночас окупанти ставили постраждалому запитання щодо місцевих партизанів.

Від нестачі повітря чоловік знепритомнів, його привели до тями та почали завдавати ударів ногами по тілу, поки він лежав на землі. Таку екзекуцію проводили декілька разів.

Не усі затримані українці пережили тортури ворожих катівень

«Один з потерпілих, чоловік, якому на той момент було 59 років, внаслідок катувань окупантами отримав тяжкі тілесні ушкодження, несумісні з життям. Іншим постраждалим, на щастя, вдалось вижити», — зазначили правоохоронці.

Прокурори Харківської обласної прокуратури затвердили та направили до суду обвинувальний акт стосовно шістьох окупантів за фактом порушення законів та звичаїв війни, вчиненого за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. ч. 1, 2 ст. 438 КК України).

Обвинувачені перебувають у розшуку. Їх судитимуть заочно в Балаклійському районному суді Харківської області.









Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-6

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні