25 жовтня - свято Дідівські плачі: чого сьогодні не можна робити

0
25 жовтня - свято Дідівські плачі: чого сьогодні не можна робити
25 жовтня за новим церковним календарем згадують мучеників Маркіяна і Мартирія, а також преподобних Мартирія, диякона і Мартирія, затворника, Києво-Печерських.

Про це пише УНІАН.

Про що говорять прикмети на 25 жовтня
- туман вранці - можна чекати потепління;
- грім цього дня - зима буде сніжною і теплою;
- на небі багато зірок - до врожаю гороху;
- зірки яскраві - скоро буде мороз, а якщо тьмяні - тепло.

У народному календарі 25 жовтня - свято Дідівські плачі, день, коли вшановують померлих родичів. У народі помічають, що в цей час може піти дощ або сніг - кажуть, що це природа плаче за тими, кого вже немає в живих.

Що не можна робити сьогодні, 25 жовтня
У церковне свято 25 жовтня, як і в інший день, церква не схвалює сварок, лихослів'я, пліток, осуду і наклепу, лінощів і виступає проти жадібності, заздрості, помсти, відчаю.

Що сьогодні не можна робити за народними прикметами: забороняється відмовляти в допомозі та милостині, голосно сміятися, веселитися, влаштовувати гучні вечірки, а також погано згадувати про померлих.

Що можна робити 25 жовтня
У молитвах до святих на православне свято сьогодні просять про зміцнення віри, зцілення від тяжких хвороб, підтримки і поради у важких ситуаціях. Також святі Маркіян і Мартирій вважаються покровителями юристів і нотаріусів.

За народною традицією 25 жовтня в старі часи була традиція йти на цвинтар, щоб пом'янути померлих родичів і близьких і напередодні зими привести їхні могили до ладу. Доброю справою вважається прибрати на хоча б одній чужій занедбаній могилі. Вдома можна запалити свічку і помолитися за померлих, якщо є можливість - подати милостиню або допомогти нужденним.

Хто відзначає день ангела 25 жовтня
Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Афанасій, Валеріан, Валерій, Матрона.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні