28 жовтня - Параскева П'ятниця: категоричні заборони на сьогодні

0
28 жовтня - Параскева П'ятниця: категоричні заборони на сьогодні
28 жовтня за новим церковним календарем згадують святу Параскеву Іконійську, відому в народі як Параскева П'ятниця, а також преподобного Іова, ігумена Почаївського.

Про це пише УНІАН.

Про що говорять прикмети на 28 жовтня
- сонце на сході в хмарах - до негоди;
- небо ясно-синє, комахи не сховалися і тьмяні зірки вночі - до теплої зими;
- вечірнє небо чисте, а місяць у багряному світінні - зима буде морозною і сніжною;
- сніг випав - наступного року буде багатий урожай хліба.

У народному календарі 28 жовтня - свято Параскева П'ятниця, Параскева Льняниця. За старих часів із цього дня починали м'яти і тріпати льон, перший пучок льону освячували в церкві і прикріплювали біля ікони святої.

Що не можна робити сьогодні, 28 жовтня
У церковне свято 28 жовтня, як і в інший день, церква не схвалює сварок, лихослів'я, пліток і наклепів, осуду, жадібності, заздрощів, помсти, ліні, відчаю.

Що сьогодні не можна робити за народними прикметами: лаятися, з'ясовувати стосунки з родичами і чоловіками, відмовляти в допомозі. Жінкам цього дня не радять прати, а також шити, в'язати, вишивати і прясти.

Що можна робити 28 жовтня
Свята Параскева здавна вважалася жіночою заступницею. Її образ у домі приносить благополуччя і щастя, береже від нечисті та хвороб. У старі часи ікону Параскеви прикрашали цілющими квітами і травами, які за потреби прикладали до хворого місця, готували з них цілющі відвари, в настоях купали дітей, щоб вони не хворіли.

У православне свято сьогодні до святої Параскеви звертаються з проханнями про вдале заміжжя, сімейне благополуччя, просять дарувати дитину, легких пологів і здоров'я для майбутнього малюка. Також у святої часто запитують поради, щоб знайти вихід із важкої життєвої ситуації.

Хто відзначає день ангела 28 жовтня
Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Анна, Панас, Наум, Степан, Терентій, Тимофій, Микола, Іван, Максим, Арсеній.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні