--> Будинок без газу: мешканці луцької багатоповерхівки бунтують через встановлення лічильника | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Будинок без газу: мешканці луцької багатоповерхівки бунтують через встановлення лічильника

0
6
Будинок без газу: мешканці луцької багатоповерхівки бунтують через встановлення лічильника
Від 6-ї ранку 8 липня луцька багатоповерхівка - без газу. А все через конфліктну ситуацію, що виникла у мешканців оселі на вул. Соборності, працівників ПАТ "Волиньгаз" та підрядників, які взялися встановлювати тут будинковий лічильник.

"Я прокинулася від того, що почула галас надворі. О пів на шосту ранку сусіди побачили, що газівники перекривають газ. Відразу стали бити на сполох. Ще 5 липня помітили при вході у підїзд оголошення про те, що в будинку буде проводитися ремонт системи газопостачання та встановлення Відразу ж зібрали збори, написали звернення у "Волиньгаз", що ми не згідні на встановлення загального лічильника. Попри це сьогодні потайки, на світанку нам відключили газ!" - емоційно розповідає власниця однієї з квартир Світлана Павлова.
Появу злополучного лічильника люди зафіксували на телефон.
Появу злополучного лічильника люди зафіксували на телефон.


Жителі викликали патрульну поліцію та написали дві заяви до прокуратури.

У 144-квартирній багатоповерхівці лише кілька власників помешкань встановили у своїх квартирах індивідуальні лічильники обліку газу. Решта - кивають на державну програму і не готові витрачати свої гроші на економію.

До обіду порозумітися із газівниками мешканці не змогли. Відновити ж газопостачання можливо за присутності жителів кожної квартири.
"Коли ми звертаємося до комунальників чи до інших служб, нам відразу кажуть, що будинок аварійний. Тут як лічильник нам насильно встановити - вже й не аварійний?! Декілька років тому він узагалі "тріщав по швах", через що фундамент укріплювали", - додає Світлана Павлова.
Ось такі оголошення - єдиний
Ось такі оголошення - єдиний


Обурює людей і те, що їм не показали жодного документа, згідно з яким мали встановлювати лічильник: "Натомість нас залякують, що встановлять тариф у чотири рази більший".

Начальник будинкової служби ПАТ "Волиньгаз" Іван Киричик, який був на місці подій, відмовився говорити про конфлікт, не надав і жодних документів, бо ті, мовляв, "на роботі". На час прибуття журналіста газівники намагалися якнайшвидше відновити газопостачання.
Народ протестує...
Народ протестує...


Ситуацію згодом прокоментував начальник управління експлуатації м. Луцька та Луцького р-ну ПАТ "Волиньгаз" Руслан Сахарчук:

"Ці лічильники встановлюються не за бажанням "Волиньгазу", а згідно з відповідною державною програмою, затвердженою постановою НКРЕ. І не лише в Луцьку, а по всій Україні. До кінця 2016-го в області заплановано встановити 879 лічильників обліку газу. В обласному центрі вже є 7, на Волині загалом - 17.
Будинок до того ще й аварійний, кілька років тому укріплений.
Будинок до того ще й аварійний, кілька років тому укріплений.


Якщо жителі проти, тоді ми оформляємо акти про відмову. Але в такому випадку буде змінена норма споживання газу на приготування їжі: із 4,4 метра кубічних на людину, як є зараз, до 18,3. Фактично в чотири рази більше. А відтак і платитимуть мешканці в чотири рази дорожче. Не може бути так, що люди і лічильника не хочуть, і акти не підписують.

За оперативною інформацією, газопостачання майже відновлене, лишилося два стояка. Якщо не буде змоги встановити пристрій обліку газу, будинок буде переведено на іншу норму споживання газу".

Жителі будинку ж вважають, що таким чином держава прагне перекинути на плечі тих, хто сумлінно платить за комунальні послуги, борги інших мешканців багатоповерхівки. І готові боронити свої права до останнього.

Олена ЛІВІЦЬКА
Фото автора
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
6

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні