Острог та його мешканці на фото початку ХХ століття

0
24
Острог та його мешканці на фото початку ХХ століття
В мережі Інтернет можна часто натрапити на оригінальні світлини острозьких фотографів.

Фотографії тих часів, якщо придивитись ніби трьохвимірні, вони гарні з трьох сторін. Фотографії початку ХХ століття коштували не мало, тому їх могли дозволити лише заможні громадяни.

Групова фотографія коштувала 1 рубль 50 копійок, портрет – теж півтора рубля за шість штук, кабінетний – 4 рубля за шість примірників.

Дореволюційні фотографії відрізняються від сучасних й самим процесом фотографії, в якому крім фотографа були задіяні літограф та художник.

Більшість фотографій були обрамлені паспарту (аркуш із тонкого картону чи щільного паперу, на який зазвичай приклеюють ілюстрацію), на якому знаходився фірмовий малюнок, який був своєрідною рекламою, адже містив інформацію про фотографа та інколи його досягнення.

Такий рекламний хід був не дешевим, тому деякі фотографи економили і просто ставили свою печатку з даними. Або міг бути стандартний напис до прикладу «Сувенір» чи «Кабінет портрет». З 1910 року паспарту на фото майже не використовують, це пов’язують із зникненням дорого брістольського паперу.

В популярному фотоблозі elfolio подано перелік фотографів Волинської губернії. На початку ХХ століття в Острозі було близько десяти фотосалонів. Серед них найвідоміші «Декаданс» (1911-1915), Шами Рєзніка (1912-1917), Шенберга (1899-1902), Прейса (1899-1911), Штерна (1908-1910).

Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
24

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні