Пояснили, звідки взялись людські останки в центрі Луцька

0
5
Пояснили, звідки взялись людські останки в центрі Луцька
Волинські дослідники розповіли, звідки з'явились останки людей у центрі Луцька.

Сьогодні, 13 червня, о 9:00 розпочались розкопки поблизу колишньої луцької тюрми у центрі міста, - говорить очільниця обласного осередку Інституту Національної пам'яті Леся Бондарук.

Жінка розповідає, що в липні 2016 року, під час прокладання дороги, знайшли велику могилу. У ній було заховано понад 10 метрів людських кісток.

Згодом, 5 січня 2017 року, відбувся круглий стіл у Луцькій міській раді щодо питання знайденої могили.

Як наслідок, вирішили звернутись за допомогою у розкопках до комунального пошукового підприємства "Доля".

Узгодивши все із керівником Державної комісії у справах увічнення жертв війни і пам'яті Святославом Шереметою, міська рада Луцька сприяла дослідженню поховання, виділивши 100 тисяч гривень.

Наразі створили робочу групу, яку очолив історик, краєзнавець Сергій Годлевський та дослідники - Леся Бондадук, Петро Троневич, Юрій Мазурик, Віктор Баюк.

"Сьогодні вже знайдено черепи та кістки. Причому припускаємо, що це насильницька смерть. Люди лежать в різних скрючених позах, з вивернутими головами, два трупи лежать поруч ніби "валетом", загалом по-різному", - зауважує Леся Бондарук.

Дослідники говорять, що ймовірно це рештки в'язнів, розстріляних 22 червня 1941 року НКВД. Адже саме на це місце вказали очевидці тих подій.

Крім того, саме туди влучила бомба, скинута 22 червня 1941 року. На її місці утворилась вирва, куди скидали трупи і заливали вапном, щоб тіла роз'їдались і їх не можна було ідентифікувати.

"Найбільш імовірно, що це в'язні луцької тюрми. Хоча висновки робити ще дуже рано. На днях відбудеться офіційна прес-конференція учасників розкопок з детальною інформацією", - підсумовує пані Леся.


Фото - прес-служба нардепа Ігоря Гузя
Теги: розкопки
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
5

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні