У Луцьку вперше зупинили шлункову кровотечу без операції

0
12
У Луцьку вперше зупинили шлункову кровотечу без операції
У Луцькій міській клінічній лікарні вперше зупинили шлункову кровотечу методом емболізації.

Про це повідомили у сюжеті Волинського телебачення.

Унікальну для Луцька операцію зробили 31 грудня, за декілька годин до свята Нового року.

66-річний Микола Стельмащук потрапив до лікарні з атеросклерозом ніг. Але, як з'ясувалося, він мав ще одну недугу - виразку шлунку.

Погано Миколі стало серед ночі. Лікар-ендоскопіст, якого викликали для обстеження, виявив кровотечу. Її зупинили, але через декілька днів стався важкий рецидив, через який хворий потрапив у скрутне становище.

"Раніше такі стани, як правило, закінчувалися тим, що брали хворого на операційний стіл і робили резекцію шлунку. Тут склалося так, що в нас є спеціалісти, які допомогли йому другим методом: методом "пломбування" судини, з якої витікає кров, через виразку", - зауважив хірург Іван Чоплак.

На четвертий день після операції Микола Стельмащук самостійно сидить, усміхається і дякує лікарям. На тілі немає ані пов'язок, ані швів, ані розрізів, лише слід від введення катетера.

Усе це - переваги малоінвазивної рентген-хіругрії, адже реабілітація після звичайної операції, що передбачає видалення частини шлунку, була б значно важчою та тривалішою.

Хірург, який оперував чоловіка зауважив, що потрібно було будь-що запинити кровотечу. "Це спонукало мене взяти його на той апарат, на якому ми робимо ангіографію, коронарографію і так далі", - повідомив Олександр Христюк.

Захворрюваність на виразкову хворобу шлунку зростає, - наголошує міський позаштатний спеціаліст з ендоскопії Андрій Смольянінов. Загалом в Україні фіксується один випадок на тисячу населення. Проте у Луцькій міській клінічній лікарні за останні 5 років від виразки не помер жоден пацієнт.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
12

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні