Водолаз розповів, чому тіло хлопчика у Луцьку шукали 12 днів

0
4
Водолаз розповів, чому тіло хлопчика у Луцьку шукали 12 днів
Хлопчика, який провалився під кригу у Луцьку та потонув, водолази шукали майже 12 днів. Вони раз за разом прочісували дно річки Стир. Однак знайти дитину не вдавалось через дуже погану видимість під водою.

Про це «Волинь24» розповів старший водолаз водолазно-рятувального відділення групи спеціального призначення управління ДСНС України у Волинській області Микола Шабала.

Нагадаємо, у суботу, 27 січня, в районі Київського майдану компанія хлопчиків вийшла на кригу на річці Стир. Раптом під одним з них лід провалився. Друзі кинулися допомагати, але течія буквально вирвала хлопця із рук тих, хто намагався його врятувати.

Пошукові роботи розпочались того ж дня, однак знайти тіло вдалось лише через 12 днів – у середу, 7 лютого.

Хлопчика знайшли за 800 метрів від місця, де він провалився. Тіло лежало на глибині близько 5 метрів.

Пірнали водолази і у день трагедії, і протягом наступних 11.

«Працювали з 9 ранку і до 3-4 години дня – поки на вулиці було сонячне світло. У Стиру видимість практично нульова. Світла ліхтаря заледве вистачало на метр. Та й то він дає лише один промінь, а не освітлює велику площу», - розповідає водолаз.

З його слів, рятувальники прочесали дно Стиру аж до Маяків.

«Заглядали під кожну корягу. Найскладніше працювати під льодом, тому що там взагалі нічого не видно і дуже складно вибратись самому, якщо за щось зачепишся», - каже Микола Шабала.

Допомагали у пошуках дайвери-волонтери, в тому числі з Рівненської області.

«Велику допомогу нам надали, тому що наше спорядження хорошим назвати не можна. Воно застаріле і потребує оновлення», - зазначає рятувальник.

Чоловік каже, що ускладнило пошуки те, що хлопець помер від так званого «сухого утоплення», тобто від спазму горла. В його легені вода не потрапила, тому тіло деякий час знаходилось на поверхні води під кригою. Аж поки не промок одяг і воно не пішло на дно.

За цей час тіло течією віднесло за 800 метрів від того місця, де хлопчик провалився під лід.

«В таких випадках тіло часто течією відносить на велику відстань», - пояснив водолаз.

Знайти хлопчика вдалось майже випадково, коли водолази вирішили вчергове перевірити місце, де були затонулі корені дерев. За один з них тіло і зачепилось.

Рятівник розповідає, що кілька років тому у Колках був схожий випадок. Тоді тіла двох дітей довелось шукати аж два місяці, поки повністю не зійшов лід.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
4

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні