Новини

Іноземна мова стала для студентів перепоною для вступу до магістратури

Попит на навчання в магістратурі серед українських студентів 2020 року знизився.

Причина - необхідність здавати єдиний вступний іспит з іноземної мови, заявила директор Навчально-методичного центру "Укоопосвіта" (система COOP Україна) Лідія Войнаш.

Вона стверджує, що 2020-го для отримання ступенів молодшого бакалавра, бакалавра і магістра з усіх спеціальностей і форм отримання освіти до вузів освітньої системи COOP Україна (5 закладів по всій країні), зараховано 2939 осіб. Це на 2,4% менше, порівняно з минулим роком. Студенти не хочуть отримувати вищий рівень освіти. Цю тенденцію вона пов'язує зі змінами умов вступу до магістратури.

"Раніше єдиний вступний іспит з іноземної мови стосувався окремих спеціальностей, тепер – переважної більшості. Наступного року, за проєктом умов прийому, на всі спеціальності буде єдиний вступний іспит. Тому зменшується й кількість охочих навчатися в магістратурі", - сказала директор Навчально-методичного центру "Укоопосвіта".

Попри це й інші негативні чинники, зокрема, відсутність державного замовлення на підготовку фахівців у кооперативних навчальних закладах, відсутність фінансування загальноосвітньої підготовки за рахунок освітньої субвенції, зменшення кількості випускників шкіл, низька платоспроможність населення і пандемія, кооперативні навчальні заклади успішно провели вступну кампанію.

"На початок листопада на навчання за всіма спеціальностями, освітніми та освітньо-професійними рівнями, формами отримання освіти зараховано 6686 осіб. Це на 7,5% більше, ніж торік. Це без урахування того, що досі триває прийом студентів на заочну форму", - повідомила Войнаш.

Водночас, порівняно з минулим роком, збільшився набір студентів-бакалаврів за спеціальностями економіка, менеджмент, філологія, туризм, готельно-ресторанна справа, маркетинг.

До освітньої системи COOP Україна входять Полтавський університет економіки та торгівлі, Львівський торгово-економічний університет, Вінницький кооперативний і Хмельницький кооперативний торговельно-економічний інститути, а також 20 коледжів по всій країні. Всі установи забезпечують безперервну систему підготовки та підвищення кваліфікації фахівців для споживчої кооперації та різних галузей економіки.