Новини

Порадили, як відтягнути процес старіння

Щоб відтермінувати старіння і втілити мрію в життя треба дуже постаратися.

Про те, як це зробити розповіла в Instagram нутриціолог Світлана Нікітчук, пише Газета.

Фахівець познайомила з тіломірною теорією старіння. У 60-х роках встановили, що людські клітини мають межу поділу. А при діленні клітини коротшають кінцеві ділянки хромосом – теломери. (Хромосоми знаходяться в ядрі клітин і містять генетичну інформацію). У 1987 році виявили фермент, який сприяє відновленню довжини теломер. Цей фермент отримав назву Теломераза.

На вкорочення теломер впливають: гіпертонічна хвороба, інсулінорезистентність, хронічний стрес, ожиріння, хронічні інфекції гальмують активність теломерази, гіперглікемія (збільшення цукру в крові) і цукровий діабет.⠀

Довші теломери у активних людей, ніж у тих, хто веде малорухливий спосіб життя. Фізична активність знову ж таки є непорушною основою здоров'я.
Теломери у жінок, які страждають ожирінням коротше, ніж у струнких. Ожиріння є фактором ризику передчасного старіння. Завдання №1 досягти клінічно значущого зниження маси тіла – 10% від початкової.

Для підтримки нормальної роботи фермена теломерази необхідно: отримувати вітаміни групи В, особливо вітаміни В9, В12, які залучені до механізми, що забезпечують стабільність теломер. Для функціонування багатьох ферментів, залучених до копіювання і відновлення ДНК, для збереження теломер необхідний мікролемент - Mg. Цікаво зауважити, що тільки 25% людей мають нормальний рівень магнію.

Щоденна добова норма 400 на добу. Вітамін D – сприяє відновленню довжини теломер. Норма для дорослих з надмірною масою тіла 2 000 МО (при відсутності дефіциту). Ресвератрол – рослинний компонент, який стимулює активність теломерази. Ресвератрол активує теломеразу в нормальних клітинах та блокує поділ пухлинних клітин (експериментальне дослідження).