--> Зекономити не можна, розтратити | Волинь 24 - новини Волині та Луцька
08 серпня, 2022, 16:53

Зекономити не можна, розтратити

Інколи здається, що саме таким принципом керується голова Заболоттівської громади Валерій Свіржевський.

На території кожної громади потрібно підтримувати порядок: викорчовувати чагарники, підрізати зайве гілля, зрізати аварійні дерева. Господарники знають, що окрім прибирання ресурси можна використати з повною користю - продати деревину або зберегти для опалювального сезону.

Однак, у Валерія Свіржевського, вочевидь, інший погляд. Як стало відомо з власних джерел, голова Заболоттівської громади уклав договір з компаніями з Тернопільщини і Львівщини, які вирізають аварійні дерева. Як повідомили виконавці - ціна їхніх послуг 300 грн за кубометр. При цьому, як зазначив нам у коментарі очільник громади - майже усю деревину фірма забирає собі. Виникає логічне запитання - чому не використати цей ресурс для майбутнього опалювального сезону? Для чого витрачати бюджетні кошти, якщо їх можна зекономити?

Окрім того, мешканці Заболоттівської громади скаржаться - фірма зрізає не лише аварійні дерева, а й ті, що вирубці не підлягають. Голова ж запевняє: «Там все є: акт, екологія, все задокументовано, там питань немає». Натомість «на ділі» ситуацію маємо вкрай іншу - в суботу, 30 липня одна із фур з вирізаною деревиною їхала без належних документів та була затримана працівниками поліції на блокпості, та направлена на штрафмайданчик. Подальша доля цієї машини нам не відома.

А тепер зробимо певні підрахунки для кращого розуміння ситуації. Фура, яку затримали везла 23 куба деревини, ціна за куб 2000 грн. Отож, 46 000 гривень можна отримати з реалізації лише однієї фури деревини. До слова, з території Заболоттівської громади за останні кілька тижнів виїхало більше 5 фур. Лише в селі Гута фірма отримала за свої послуги майже 7 тисяч гривень.

Шляхом неважких підрахунків, можна припустити, що значно вигідніше було б, якби деревина все ж лишилась на балансі громади. Способів її реалізації багато - як мінімум, потрібно опалювати держустанови, окрім цього її можна було б продати і поповнити бюджет громади.

Вочевидь, голова вчинив недалекоглядно, адже незабаром опалювальний сезон - ціна за куб деревини - 1150 грн, а в громаді далеко не одна школа, дитячий садочок. В той час, на зрізання деревини громада вже втратила понад 26 тисяч гривень з пдв. До прикладу, у сусідній Ратнівській громаді люди викорчовують чагарники, чистять канали, а опісля деревину переробляють на щипу, і таким чином забезпечать тепло у бюджетних установах і не будуть переплачувати в опалювальний сезон. Справжній господар завжди зробить так, аби оптимально використати ресурс, але знайти пояснення вчинків деяких господарників інколи так і не вдається.



Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
дякую за публікацію!
http://baskino.me/
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні